Ce ajută în caz de constipație? De exemplu, chiar și masajul

22.11.2022Fit și confortabilCitire până la 10 minut

Constipația este o afecțiune neplăcută când intestinele noastre nu îndeplinesc una dintre sarcinile tractului digestiv - excreția. Potrivit statisticilor, până la 30% din populație suferă de constipație, mai des femeile. Incidența acesteia crește odată cu vârsta și afectează până la jumătate dintre persoanele de peste 65 de ani. Citiți câteva sfaturi despre ce să faceți cu constipația și cum vă poate ajuta masajul.

Constipația și o dietă sănătoasă

Când vine vorba de constipație

Această condiție nu poate fi definită pur și simplu prin numărul de vizite la toaletă pe zi, sau pe săptămână. În general, este considerată constipație, dacă o persoană are o mișcare intestinală de mai puțin de 3 ori pe săptămână, sau simte disconfort, crampe și durere chiar și atunci când are o mișcare intestinală mai frecventă.

Se evaluează și rigiditatea, duritatea și uscăciunea scaunului, care ar trebui să fie modelat și să părăsească corpul fără crampe abdominale, durere, sau presiune excesivă. După eliminare, ar trebui să simțiți o ușurare și să aveți o senzație plăcută de gol în abdomenul inferior. Prin urmare, este mai important dacă procesul este regulat și nedureros.

Când suferim cel mai des de constipație?

Pe lângă vârstă, riscul de constipație crește și odată cu stresul, călătoriile, sarcina, ca simptom secundar al unor boli de natură digestivă, neurologică, urologică și ginecologică, cu funcția tiroidiană insuficientă și, de asemenea, cu utilizarea anumitor tipuri de medicamente. , de exemplu antidepresive, sau sedative. Ereditatea joacă de asemenea un rol.

Cel mai mare dușman al scaunului regulat, este reținerea acestuia din motive sociale și sentimente de rușine. Pur și simplu nu mergem la „lipsa mare”, atunci când ni se pare nepotrivit, sau nu suntem siguri de curățenia toaletelor, sau de intimitate. Aceasta poate fi o problemă atunci când mergeți în vizită la cineva, când călătoriți, dar și la locul de muncă.

Digestia bună promovează regularitatea

Acest proces este intim pentru mulți oameni și preferă să-l efectueze în confortul și siguranța propriei case. Cu toate acestea, cu amânarea frecventă a necesității, reflexul de defecare necondiționat, se pierde. În caz de constipație cronică, acest reflex trebuie reconstruit prin exercițiu. După trezire, ar trebui să beți unul, sau două pahare mari de apă, să vă faceți rutina normală de dimineață, care ar trebui să includă și câteva exerciții și să vă lăsați suficient timp pentru a sta pe wc.

Cum să aveți o digestie bună

Aproape toată lumea cunoaște principiile unui stil de viață sănătos, dar le respectăm? De asemenea, acestea ne pot ajuta, dacă avem de-a face cu constipație acută, sau recurentă. Pentru clarificare, dacă constipația bruscă este însoțită de dureri abdominale severe, crampe, greață, vărsături și temperatură crescută, sau dacă apare sânge în scaun, trebuie să contactați cu siguranță un medic.

Ce ajută împotriva constipației:

  • regim de hidratare adecvat, excluzând alcoolul,
  • suficiente fibre în alimentatie (fructe, legume, pâine și fulgi din cereale integrale, produse din lapte fermentat pentru conținutul de probiotice),
  • alimente grase (nuci, seminte - chia, in; uleiuri presate la rece),
  • mișcarea zilnică adecvată (potrivite sunt de exemplu, mersul pe jos, ciclismul, înotul, dar și statul în genuflexiune adâncă, pentru câteva minute pe zi),
  • reducerea stresului,
  • regularitate, obișnuință (suficient timp pentru toaletă și ne-amânarea nevoii).

Masaj și baie anti-constipație

O baie caldă este una dintre modalitățile plăcute de a elibera organismul de constipație. Un aditiv dovedit pentru baie este sarea epsom, care, datorită conținutului ridicat de magneziu și sulfați, dizolvă spasmele și în general relaxează și calmează organismul.

Masajul abdominal se efectuează în sensul acelor de ceasornic, de preferință de 2-3 ori pe zi. Înainte de masaj, se recomandă încălzirea zonei abdominale, puteți folosi un recipient de încălzire sau prosop încălzit. Uleiul de susan este foarte potrivit, prin masaj acesta încălzește plăcut zona și sistemul sanguin.

Masajul abdominal împotriva constipației

Pentru a crește efectele masajului, puteți amesteca uleiuri esențiale în uleiul de masaj:

  • menta (pepermint) 2 picături într-o linguriță de ulei de susan încălzit, inhalați parfumul de mentă în timpul masajului, sau finalizați terapia prin difuzarea uleiului de mentă,
  • ghimbirul, se amestecă 3-5 picături cu 30 ml de ulei de susan și se folosește pentru masajul abdomenului de 2-3 ori pe zi,
  • rozmarinul, ameliorează crampele și spasmele, îl folosim în același mod ca și uleiul de mentă,
  • lămâia ajută și împotriva stresului, nu vă expuneți la lumina directă a soarelui după masaj.

Cum se procedează cu masajul abdominal
Stați sau întindeți-vă astfel, încât stomacul să fie relaxat. Puneți-vă un suport sub genunchi, sau dacă stați în poziția culcat, îndoiți genungii și sprijiniți-vă pe toată talpa. Efectuați masajul în sensul acelor de ceasornic în formă de potcoavă, deoarece partea inferioară a abdomenului (vezica urinară) se masează doar foarte ușor.

Începând din dreapta din partea încheieturii șoldului, folosiți uleiul de masaj și masați abdomenul cu o atingere fermă și blândă de jur împrejur, ca și cum ați aplica o loțiune de corp groasă.

Apoi, folosind ambele mâini, începeți din nou pe dreapta și masați abdomenul spre coaste, sub coaste în partea stângă și pe stânga în jos până la pelvis, tot în sensul acelor de ceasornic. Ascultați-vă corpul, alegeți presiunea adecvată și faceți mai multe mișcări în locurile în care masajul vă este plăcut.

Masați cu toate cele patru degete și faceți alternativ o mișcare scurtă de masaj cu mâna dreaptă și stângă, ca și cum ați imita faimosul pas de dans moonwalk al lui Michael Jackson.

Începeți din nou din dreapta și masați întregul abdomen în sensul acelor de ceasornic cu cercuri mici, tot în sensul acelor de ceasornic. Finalizați în partea stângă a abdomenului, lângă pelvis.

La sfârșit, puteți apăsa ușor pe burtă cu vârful degetelor și să o neteziți astfel cum ați făcut la începutul masajului. Întindeți-vă la căldură câteva minute.

Răsfățați-vă cu un masaj de 2-3 ori pe zi, dar ușurarea se simte adesea după primul masaj.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.