Din sticlă, sau din silicon? Vă vom sfătui, cum să vă alegeți ventuzele corecte pentru terapia cu ventuze

18.5.2020Velvesa recomandăCitire până la 10 minut

Terapia cu ventuze. Străveche metodă terapeutică chineză, în care se aplică ventuze din diverse materiale pe corp pentru a crea un vid. Această terapie are efecte benefice dovedite asupra sănătății, dar despre ele vom vorbi cândva în viitor. Astăzi, vom arunca o privire asupra ventzelor în sine. Așadar – cu ce efectuați dvs terapia cu ventuze?

Vă vom sfătui, cum să vă alegeți ventuzele corecte pentru terapia cu ventuze

Terapia cu ventuze a fost cunoscută deja în Egiptul antic, în China și mai apoi în Grecia antică. Terapia se efectua în acele vremuri cu ajutorul coarnelor de bovine, vase mici din bambus și ceramică, sau dovleci de dimensiune mică. Când egiptenii au descoperit cum se face sticla, ei au aplicat această descoperire și în domeniul terapiilor și au fabricat primele ventuze din sticlă.

Dar ajunge cu istoria. Probabil că ne-ar fi inconfortabil să lucrăm astăzi, cu coarne de vițel. :) Forma modernă a terapiei utilizează în principal ventuze din sticlă, plastic, silicon și cuciuc.

Ce fel de ventuze să alegem?

Puțini maseuri sau terapeuți îndrăznesc să facă terapie cu ventuze, fără a urma un curs, sau cel puțin o pregătire temeinică cu un maseur cu experiență. Ventuzele de sticlă se utilizează cu foc deschis și nimeni nu vrea să ardă un client, sau să dea foc unui salon de masaj.

Vă vom sfătui, cum să vă alegeți ventuzele corecte pentru terapia cu ventuze

În cazul ventuzelor de sticlă, avem de ales între cele cu perete gros sau cele cu perete subțire. Ambele tipuri au avantajele și dezavantajele lor. Avantajul comun, este, că sticla este un material nepericulos și complet neutru pentru piele, care este ușor de curățat și sterilizat.

Ventuzele de masaj cu perete gros sunt masive și rezistente. Nu se supraîncălzesc în mână, se prind bine de corp, iar cu greutatea lor contribuie și la efectul de vid. Dezavantajul pentru maseurii cu mâini mai fine, poate fi dimensiunea și greutatea acestora. Datorită grosimii peretelui, acestea nu se produc în dimensiuni mici, potrivite pentru o terapie mai detaliată.

Vă vom sfătui, cum să vă alegeți ventuzele corecte pentru terapia cu ventuze

Ventuzele cu perete subțire sunt delicate și fragile. Prin eficiență sunt comparabile celor cu pereții groși, dar se fabrică și în dimensiuni mici, potrivite de exemplu pentru tratarea tunelurilor carpiene sau pentru lucrări precise în jurul articulațiilor. Însă, căderea nedorită a unei ventuze cu pereți subțiri de pe corpul clientului, în cele mai multe cazuri înseamnă spargerea acesteia. De asemenea, aceste ventuze se supraîncălzesc relativ repede

Ventuze cu vacuum sunt fabricate din plastic, în mai multe dimensiuni iar vidul se realizează prin extragerea aerului cu o pompă, care face parte din fiecare pachet. Sunt potrivite ori de câte ori utilizarea focului în terapia cu ventuze este complicată, atunci când lucrați cu copii sau adulți cărora le este frică de foc. Este, de asemenea, un accesoriu adecvat pentru unele terapii, cum ar fi metoda Dorn.

Vă vom sfătui, cum să vă alegeți ventuzele corecte pentru terapia cu ventuze

Din punctul de vedere al medicinei chineze, care privește terapia cu ventuze din perspectiva meridianelor și a echilibrării energiei, operațiunile cu vid sunt potrivite acolo, unde nu este nevoie să adăugați foc corpului. Cu toate acestea, acesta este un subiect larg, demn de un articol separat.

Ventuzele din silicon sau cauciuc sunt produse în diferite dimensiuni, forme și culori. Sunt potrivite în special pentru lucrul cu pielea, țesutul subcutanat și limfa. Datorită materialului și formei acestora, sunt potrivite pentr realizarea terapiei mobile cu ventuze. Ventuzele din cauciuc sunt mai tari, deci sunt potrivite pentru lucrul cu vid mai mare.

Ventuzele pentru masaj din silicon medical, oferă posibilitatea creării unui vid mai mic, sau mai mare, în funcție de dorință. Sunt îndrăgite în cadrul masajelor de înfrumusețare și în terapiile de remodelare corporală. Utilizarea acestora reduce celulita în zonele cu probleme. Ventuzele mici din silicon, sunt folosite nu doar de maseuri, ci sunt căutate și de cosmeticiene ca instrument pentru drenajul limfatic al tenului și netezirea pielii.

Vă vom sfătui, cum să vă alegeți ventuzele corecte pentru terapia cu ventuze

Un ajutor și după covid

Terapia cu ventuze este una care sărbătorește un boom mare la nivel European. Gama largă de indicații în care este de ajutor și satisfacția clienților atunci când dificultățile lor de sănătate și psihice, scad după efectuarea terapiei cu ventuze, determină clientela să caute maseuri care stăpânesc această terapie.

Luând în considerarea că terapia cu ventuze influențează în mod pozitiv energia organelor individuale, este o terapuie indicată și în cazul sindromului post-covid: oboseală, senzație de insuficiență respiratorie, dificultăți de respirație, somnolență, dureri.

Cu toate acestea, nu trebuie uitat că terapia cu ventuze are două niveluri - mecanic și energetic. În forma originală de terapie chineză, se lucrează pe calea meridianelor. Ventuzele se aplică în punctele importante ale corpului, iar materialul ventuzelor și vidul, sunt alese în funcție de starea corpului clientului.

Mulți maseuri nu au o cunoaștere mai profunde a medicinei chineze și totuși, practică terapia cu ventuze. Dacă terapia este făcută cu simț, iar maseurul este dispus să învețe din reacția clienților, nu putem decât să recomandăm această metodă. Deși după efectuarea acestei terapii, majoritatea dintre noi arătăm de parcă ne-am luptat cu o caracatiță cu ventuze uriașe. :)

Pentru observațiile utile în cadrul articolului, autoarea îi mulțumește maseuzei și terapeutei Katarína Reháková și colegilor acesteia.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.