Comoara verde a primăverii - urzica

2.5.2023Fit și confortabilCitire la 5 minut

Urzica este considerată o buruiană obișnuită rezistentă, care le face viața grea grădinarilor și tuturor celor care se ating de ea din greșelă. Cu toate acestea, această plantă medicinală, ne oferă tot felul de efecte benefice asupra sănătății încă de la începutul primăverii.

Urzică

Ce fel de buruiană este asta

Există în principal două tipuri de urzici care cresc la noi, Urzica (Urtica dioica) și Urzica mică (Urtica urens). Cu toate acestea, ambele au efecte similare, deci utilizarea lor este aceeași.

Urzicilor le plac solurile umede, azotate și cresc practic oriunde. Chiar dacă nu sunt îndrăgite pentru proprietățile lor de urzicare, dacă ne uităm la posibilitățile de utilizare și efectele medicinale ale acestei plante, nu putem decât să rămânem uimiți. Utilizate pot fi nu doar frunzele, ci și tulpinile, florile, semințele și rădăcina.

Tulpinile de urzică sunt fibroase și în secolele trecute, au fost prelucrate similar cu inul. Deși țesătura de urzică a fost numită îmbrăcămintea săracilor, este mai moale decât bumbacul, mai caldă decât lâna și are o durabilitate mai bună decât inul. Deoarece această plantă este rezistentă la dăunători și nu necesită la fel de multă umiditate ca bumbacul, este, de asemenea, probabil să fie planta textilă a viitorului.

Ce substanțe benefice conține și de ce arde așa de tare?

Partea superioară a plantei cu frunze și tulpini este folosită cel mai des și este colectată fie primăvara, înainte ca planta să înflorească, fie în septembrie, când deja cresc noi plante tinere.

Urzica este literalmente plină de nutrienți. Găsim în ea vitaminele B, C, D, K, provitamina A, minerale, precum fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, mangan, sodiu și sulf. În plus, este o sursă bogată de clorofilă, flavonoide și acid silicic (efecte diuretice).

Planta este acoperită cu puf fin pe tulpină și părțile inferioare ale frunzelor. La contactul cu planta, capetele ascuțite ale acestui puf se lipesc, pătrund sub piele, se desprind, iar în microrană se toarnă un cocktail de substanțe iritante: acid formic, acid silicic, histamina și acetilcolină, împreună cu serotonina, care, din păcate, ajută la dezvoltarea unei reacții alergice cutanate, urzicare.

Urzicarea nu este plăcută, dar nici periculoasă și senzația dispare relativ repede. Iritarea pielii, obligă corpul să supraîncălzească zona și să accelereze circulația sângelui în zona afectată, începând procesele de vindecare. Deja în Roma antică, se spune că genunchii dureroși erau bătuți cu mănunchiuri de urzici proaspete, iar până acum urzicile sunt considerate un excelent remediu natural împotriva reumatismului.

Efecte și utilizare

Urzica este potrivită atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern și aduce beneficii întregului organism. Cel mai des este folosită sub formă de ceai, mai ales pentru tratamentele de detoxifiere de primăvară, care nu trebuie să dureze mai mult de 3 săptămâni. Nu se cunosc efecte secundare la dozele terapeutice, dar, ca în cazul oricărei plante medicinale, verificați posibilitatea utilizării acesteia, dacă aveți probleme semnificative de sănătate, în special legate de coagularea sângelui sau rinichi.

Ceaiul de urzică are multe efecte benefice

Cui nu-i place ideea de a se lăsa urzicat de bunăvoie, își poate pregăti o baie de 20 de minute cu urzici. Planta se macerează cu 12 ore înainte în apă rece în raport de 200 de grame la 5 litri de apă rece și se adaugă în baie doar infuzia încălzită. După baie, se recomandă să rămâneți înveliți, la căldură și să vă relaxați. O cataplasmă înmuiată în tinctură de urzică, poate fi folosită și pentru dureri de mușchi sau articulații.

Tratamentul cu ceai de urzică le este recomandat diabeticilor, celor care au probleme cu acneea, cu inflamații ale căilor urinare (efecte diuretice), reumatism și în general pentru curățarea și revitalizarea organismului.

Dacă urzica nu și-a găsit încă drumul către bucătăria dvs, trebuie neapărat să o încercați, preparată ca spanacul este excelentă, poate fi folosită pentru a face pesto, miere de urzică, sirop, se poate adăuga la umpluturi, salate de primăvară și tartine, tocane, sau supe. Pentru a elimina senzație neplăcută de usturime, este suficient să o opăriți scurt cu apă fierbinte, sau să o tratați termic.

De asemenea, este un ajutor recunoscut în cazul căderii și îngrășării părului, pentru tratament părul se clătește și se masează la rădcini cu decoctul de urzică. Dacă sunteți în natură și vă răniți, frunzele de urzică pisate și aplicate pe rană pot opri o sângerare minoră.

Dar ce ziceți să vă bucurați de efectele benefice ale urzicii și sub formă de masaj? Dacă doriți să încercați, avem în ofertă ulei de masaj cu parafină și vegetal, cu extract de urzică.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.