Mușchii obosiți ai umerilor

20.6.2023AvansareCitire până la 10 minut

În ultimele zile, mă viziteză tot mai mulți clienți, cu o problemă comună și anume, că nu își pot mișca umerii suficient de liber și confortabil. Pe unii dintre ei îi dor umerii chiar și atunci când sunt în repaus, iar ei nu mai știu cum să-și poziționeze brațele pentru a se simți confortabil. Uneori povestea lor începe cu o entorsă, o cădere, sau o accidentare majoră, iar alteori, nici ei nu știu exact cum s-a întâmplat și de ce umărul lor, sau ambii umeri, sunt sensibili.

Durere în umăr

Particularitățile articulației umărului

Dacă nu ținem cont de modificări ireversibile precum leziuni grave, artroze și reumatism, încerc întotdeauna să corectez totul cu blândețe, acționând asupra mușchilor, încerc să-i relaxez, să obțin o îmbunătățire a circulației sanguine și astfel să îi aduc ușor în mișcare.

Drept „semnalizator“ auxiliar utilizez un punct reflexogen din talpă. Acesta se află pe articulația degetului mic, în talpă. Este chiar pe marginea exterioară, iar dacă acest loc este sensibil, putem presupune, că este „afectată“ chiar și articulația, adică nu doar mușchii, ci și osul umărului (conform experienței mele, asta funcționează și la genunchi, dacă ligamentele sunt rupte, ”semnalizatorul” nu este sensibil, dar atunci când apar modificări la nivelul articulației, semnalizatorul avertizează).

Umărul, ca singura articulație care este capabilă să suporte rotația într-un unghi de 360°, este o problemă și mai mare pentru medic, având acest bonus în mișcare. Atunci când de exemplu un mușchi „cedează“, putem folosi articulația umărului într-un ocol, ridicând de exemplu, întregul braț într-o direcție diferită.

Îngrijire din toate părțile

Când tratez umerii, clientul din salonul meu de masaj stă întins pe burtă și pe spate, încerc să tratez acest loc din toate părțile. Și vorbind despre toate, iau întotdeauna întregul braț al clientului îl întind în față, în spate și îi tratez mușchii în diferite poziții și sarcini.

Se întâmplă adesea, ca atunci când clientul este în repaus, masajul mușchilor umărului să nu doară, dar dacă mușchii sunt încordați prin schimbarea poziției, apare durerea. Iar clienții mei mă vizitează, tocmai pentru ameliorarea durerii.

Așadar căutăm și rezolvăm împreună, întotdeauna astfel încât să fie eficient. Deși voi crea ceva durere ici și colo, dar nu în așa măsură încât să nu poată fi îndurată. Întreb în mod constant dacă este în regulă și le dau spațiu să vorbească despre discomfortul pe care-l creează acțiunile mele.

Ușor dar eficient

Am găsit tehnica Bowen foarte utilă pentru eliberarea mușchilor umerilor care s-au scurtat ca răspuns la o mișcare rapidă (entorsă, mișcare greșită rapidă). De asemenea, funcționează grozav pe așa-numitul umăr înghețat, sau pentru furnicături în degete noaptea.

Furnicăturile la degete sunt un capitol separat și extins, destul de des apar tocmai din pricina mușchilor obosiți, supraîncărcați și cu circulație sanguină deficitară, la nivelul umărului, omoplatului și sub omoplat. Clienții cred adesea, că au nevoie de o procedură medicală pentru a trata tunelul carpian, dar în general pleacă de la mine cu ameliorări, iar când revin, raportează că nu mai simt furnicături în degete.

Îmi educ constant colegii pe tema umărului, de exemplu sub forma tutorialelor video, deoarece aceste probleme sunt foarte des întâlnite.

Masajul umărului

Umărul din punct de vedere psihosomatic

În cazul în care masajul nu funcționează și clienții mai simt disconfort neplăcut în articulație, îi încurajez să se gândească la situația lor de viață. Din punctul de vedere al psihosomaticii, umerii sunt o oglindire a vieții noastre, în sensul bucuriei, îndatoririlor și sarcinilor.

Nu degeaba se spune: Ți-ai luat prea multe pe umeri. Am simțit-o și eu pe umerii mei. Fără avertisment, au început să mă doară și asta pentru că distribuția responsabilităților în familia noastră s-a schimbat drastic, iar eu am fost „aleasă” ca fiind cea care poate să ducă răspunderea.

Mai putem împărți umerii în umărul drept și umărul stâng, adică partea feminină și partea masculină. Odată m-a vizitat o clientă, cu o durere în umărul drept, iar un fel de vindecătoare i-a spus, că fiica ei ingrată stă în acel umăr. Fiica ei venea acasă în weekend, își împacheta mâncare și tot ceea ce îi era necesar, nu își ajuta mama cu nimic prin casă și pleca din nou la școlaă. Acest lucru o măcina pe mămă zi de zi, până a început să se reflecte ca o durere acută în umărul ei.

Există mai multe opinii despre psihosomatică, fie că este vorba despre energia dreaptă masculină, sau stângă feminină din corpul dvs, sau despre viziunea conform așa numitei Noii medicine germanice cu privire la conflictele emoționale și oglindirea acestora pe corpul uman, etc. Fiecare este liber să creadă în ce vrea, iar uneori am avut experiențe, în care căile direcțiilor individuale de vindecare difereau.

Le spun mereu clienților mei, păstrați-vă mintea limpede, rămâneți calmi și soluția nu va întârzia să apară. O veți găsi cu timpul chiar dvs, sau vă va direcționa către un loc, sau o persoană anume. Baza este să credeți, să vă păstrați calmul, să vă ascultați corpul și sufletul și mai presus de toate să nu renunțați! Uneori, chiar și căutarea în sine, vă poate conduce într-o direcție foarte interesantă în viață.

Chiar și pe mine viața mă testează constant și îmi aduce noi provocări și experiențe. Datorită acestui lucru sunt acolo unde sunt și am învățat să mulțumesc pentru fiecare experiență, chiar dacă este una nu tocmai plăcută. Dacă acea experiență nu ar fi venit, aș fi bătut pasul pe loc. Nu vreau să spun că aș fi rămas într-un punct mort, dar schimbarea mă ajută să-mi cunosc, să experimentez, să înțeleg și să-mi rafinez gândurile.

Amintiți-vă întotdeauna, că nu întâlnim nici o experiență în viață cu care să nu ne putem descurca. Și când vă veți trezi cu acest gând în fiecare zi, veți putea accepta mai bine schimbările, provocările și viața va fi mai interesantă.

Eva Kupilíková, maseur și terapeut

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.