Cu masaj împotriva stresului. Am selectat cele mai potrivite 7 tehnici de masaj, pentru dvs
Mulți oameni își reneagă odihna și relaxarea în perioadele agitate și stresante. O amână pentru mai târziu, pentru că nu e timp, pentru că au atât de multe de făcut. Dar tocmai în momentele de solicitări crescute asupra psihicului, este necesară și creșterea dozelor de regenerare. La fel ca în cazul sportivilor de top, care acordă corpului lor cea mai mare grijă, exact în acele momente, în care se așteaptă la cea mai mare performanță din partea acestuia. Poate masajul potrivit, să ne ajute să ieșim dintr-o perioadă stresantă și solicitantă psihic?
Organismul omului și stresul
Expunerea pe termen lung, sau scurt dar puternic, al organismului nostru la stres, poate avea consecințe foarte neplăcute. Știm, că atunci când supraîncărcăm mușchii, aceștia reacționează cu febră musculară și contracție, iar timp de câteva zile nu ne mai permit să repetăm încărcarea excesivă. Dacă încărcăm stomacul cu o cantitate mare de alimente nepotrivite, de asemenea, acesta va avea grijă, să nu mai repetăm într-un timp scurt această greșeală.
Ceva similar se întâmplă și atunci, când supraîncărcăm constant psihicul. Psihicul are și el mecanismele sale compensatorii, printre cele comune și cotidiene se numără somnul, când se odihnește nu doar corpul, ci și creierul. Ei bine, acest lucru s-ar putea să nu fie suficient în perioadele de stres ridicat. Unii oameni își „curăță capul” prin sport, alții se relaxează jucându-se cu copiii, sau vizionând un film, alții își rezervă timp pentru meditație. Dar ce ziceți de un masaj?
Cu masajul împotriva stresului
Unii oameni adorm complet în timpul masajului, dar majoritatea ajung la nivelul alfa. Și tocmai acesta este factorul cheie, care ne poate ajuta în perioadele încărcate, când avem o problemă și nu reușim „să deconectăm creierul de la avalanșa de gânduri“.
Tocmai această stare de spirit, este un teren propice pentru creativitate. Gândurile se opresc și mintea începe să se relaxeze. Cu creierul încătușat de stres, de multe ori nu observăm alte soluții, nu vedem modalități noi, sau mai rapide și mai ușoare, de a gestiona problema actuală, iar astfel caruselul stresului capătă și mai mare amploare.
Alegerea strategică a maseurului
Dacă ați fi un sportiv de top, v-ați alege cu atenție maseurul, deoarece calitatea serviciilor sale, v-ar afecta performanța.
În perioadele foarte stresante, sunteți un asemenea sportiv. Creierul dvs este acest sportiv. După cum tindem să subliniem de fiecare dată, alegerea unui maseur, este mai importantă decât alegerea unei tehnici de masaj. Maseurul ar trebui să înțeleagă ce doriți de la el, așadar explicați-i deschis, că doriți să vă odihniți și să vă deconectați.
Căutați un maseur cu multă empatie și cu un interes pentru suflet, interacțiunea dintre corp, psihic și energie. Baza absolută este, să vă simțiți sută la sută în siguranță sub mâinile lui/ei și că mediul în care face masaj este plăcut pentru dvs.
Ce tip de masaj ar trebui așadar să alegeți?
Încearcați să uitați de masajele care sunt plăcut dureroase, într-un moment în care sunteți în formă din punct de vedere psihic. Aceste tehnici vor avea grijă de corpul dvs, dar faptul, dacă în timpul acestora veți fi capabili să relaxați și mintea, este discutabil. Atunci când suntem slăbiți din punct de vedere psihic, ne este mult mai greu să gestionăm și durerea fizică. În perioadele de stres, trebuie să relaxăm psihicul, răsfățând corpul.
Astfel, de exemplu, tehnicile moi, ventuzele, masajul cu miere și masajul reflex nu sunt foarte potrivite. Efectuate mai fin, sau mai apăsat, aceste tehnici solicită mai mult propria putere de vindecare a organismului. Dar dvs acum nu aveți energie de împărțit, tocmai din contră, doriți să o conservați.
Cel mai simplu este să alegeți un masaj de relaxare. Este de fapt un masaj clasic (suedez), într-o formă relaxantă, așa că orice maseur ar trebui să fie capabil să îl efectueze. Am subliniat importanța alegerii maseurului, tocami datorită faptului, că și maseurii au preferințele lor. Depinde de dinamica și personalitatea maseurului, dacă acesta se va putea concentra pe relaxarea completă a clientului, mai ales dacă își dedică cea mai mare parte a timpului, corectării obiceiurilor motorii ale clienților în relativă bunăstare psihică.
De asemenea, puteți solicita un masaj special al capului și al feței. Tocmai în zona gâtului, a capului și a feței, mușchii se contractă cel mai mult în perioadele de stres. În mod subconștient strângem din dinți și tragem umerii spre urechi.
În anotimpul rece, pietrele vulcanice sunt fantastice. Doar pentru simplul fapt că o persoană supra-solicitată, are nevoie de mai multă energie, iar pe aceasta pote să o ”absoarbă” din pietrele încălzite. Atenție însă, căldura plăcută are asupra organismului un efect asemănător cu sauna. Aveți grijă așadar la regimul de hidratare după masaj, astfel încât să nu ajungeți la dureri de cap.
Dacă aveți în zona dvs un maseur care practică tehnica Lomi lomi, nu stați pe gânduri. Masajul Hawaiian, în traducere „mâini iubitoare“ este unua dintre cele mai relaxante tehnici. Se efectuează cu mișcări lungi și continue, pe care sistemul nostru nervos le evaluează ca fiind foarte calmante.
Shiatsu sau masajul chinezesc cu presiune, este o tehnică uimitor de relaxantă, care are avantajul de a fi făcută pe saltea și peste haine lejere. Vă veți simți ușor, ca într-o pijămăluță, întins pe saltea, iar maseurul vă va relaxa întreg corpul cu presiuni ușoare, întorcându-vă și poziționându-vă după cum este nevoie. Nivelul alfa, o direcție aproape certă.
Drenajul limfatic este, de asemenea, un masaj blând care influențează, printre altele, limfa, gestionarea apei din organism și imunitatea. Ca și în cazul pietrelor vulcanice, reacția corpului poate fi puțin mai mult resimțită după drenajul limfatic, dar este individual. Când vine vorba de un restart ușor și de deconectarea creierului, drenajul limfatic este cu siguranță una dintre tehnicile potrivite.
Tehnica Bowen constă în acționarea fină a mușchilor, în așa fel încât aceștia să revină singuri în poziția lor inițială, fiziologică. Este una dintre tehnicile surprinzător de eficiente luând în considerare finețea cu care este executată. De asemenea, este una dintre puținele tehnici de masaj, care poate fi efectuată peste îmbrăcăminte.
Dacă nu ați mai auzit până acum de Watsu, nu vă faceți griji, nu sunteți singurii. Denumirea acestei noutăți în domeniul terapiilor, este o abreviere pentru water siatsu. Terapeutul lucrează cu clientul într-un bazin cu apă caldă și combină watsu cu masajul siatsu, mobilizare musculară și articulară, streching, elemente de dans și, de asemenea, lucrează cu teoria meridianelor. Apa ajută la ridicarea, încălzirea, masarea și relaxarea corpului și manipularea acestuia în mod eficient, dar cu ușurință și finețe. Cu siguranțpă merită încercat.
Ați ales deja?
Nu uitați să vă gândiți la propria persoană și la relaxare, credeți-ne nu este un gest egoist. Dacă treceți limita, dacă ajungeți la burnout, sau vă răniți din cauza oboselii și a dificultății de concentrare, nu veți ajuta pe nimeni și nu vă va aduce o performanță mai bună, nici acasă, nici la serviciu.
Ați recomanda și alte tehnici de masaj, potrivite în special pentru a face față stresului și pentru a relaxa psihicul? Așteptăm sfaturile dvs în comentarii!