Dorești să-ți schimbi cariera? Avantajele și dezavantajele meseriei de maseur.

24.5.2024Viața maseuruluiCitire până la 10 minut

Decizia de a schimba cariera și de a deveni maseur, ar trebui să fie precedată de luarea în considerare a propriilor caracteristici fizice și psihologice, precum și a factorilor care pot influența succesul, sau eventualul eșec, în cariera de maseur. Care sunt acestea?

Este cariera de maseur cea potrivită pentru tine?

Ai premisele necesare pentru a deveni maseur?

Masajul clasic este o activitate solicitantă din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, condiția fizică nu este totul. Chiar și maseurii cu o condiție fizică foarte bună, vă vor spune că factorul decisiv în masaj, este psihicul.

Munca unui maseur poate fi deci solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic, depinde nu numai de caracteristicile maseurului, ci și de exigența clientelei.

Caracteristicile cheie ale unui maseur

Chiar și maseurii sunt oameni cu temperamente și calități diferite, nu este posibil să se determine cu exactitate tipul „potrivit” de persoană, care are cele mai bune premise, pentru a deveni un bun maseur.

Cu toate acestea, putem preciza caracteristicile care sunt esențiale pentru succesul în munca de maseur:

Empatie și capacitatea de a asculta activ, astfel încât maseurul să poată crea o atmosferă de înțelegere, încredere și bunăstare pentru client.
Abilități de comunicare, nu numai verbale, ci și capacitatea de a citi semnale non-verbale, limbajul corpului.
Asertivitate – a fi întotdeauna capabil să convină asupra unui compromis reciproc satisfăcător, cu clientul.
Curiozitatea și dorința de a învăța – educația unui maseur nu se termină o dată cu absolvirea școlii, sau a unui curs de masaj, corpul uman și funcționarea lui oferă posibilități nesfârșite celor care doresc să progreseze.
Un interes sincer pentru oameni și dorința de a ajuta, fără de care nu poți fi de un real folos în această profesie.

Desigur, s-ar putea enumera și mai multe atribute ale unui bun maseur, precum profesionalismul și discreția, care susțin încrederea clientului și dorința acestuia de a împărtăși cu maseurul suferința fizică, sau psihică, care se poate reflecta asupra corpului clientului. Răbdarea și calmul pe care le emană maseurul, sunt de asemenea importante, pentru ca clientul să se poată relaxa și să se simtă confortabil.

Avantajele carierei de maseur

Dacă te-ai regăsit în caracteristicile unui bun maseur, tot nu înseamnă că masajul este potrivit pentru tine. Gândește-te și la avantajele și dezavantajele pe care ți le poate aduce o carieră de maseur.

Posibilitatea de a-ți alege programul de lucru
Vei fi limitat doar de suma de bani pe care vrei să o câștigi și de propriile tale abilități și rezistență. Bufnițele de noapte pot începe să maseze abia la prânz, iar pe de altă parte, păsările matinale deja de la 6 dimineața, există clientelă pentru ambele tipuri.

Câte zile pe săptămână, sau câte ore pe zi ești dispus și capabil să lucrezi depinde de tine. Maseurii lucrează de obicei pe bază de programare, așa că nu stau într-un salon de masaj și așteaptă clienți.

Masajul este, de asemenea, potrivit ca al doilea loc de muncă, sau cu jumătate de normă pe lângă un alt loc de muncă, sau chiar în concediu parental.

Creativitate și un flux constant de informații noi
Masajul este o activitate creativă, în care te poți gândi în mod constant la modalități de a combina tehnicile, pentru a ajuta cât mai mult un anumit client.

Dacă ești o persoană căreia îi place și pe care o fascinează să descopere ceva nou tot timpul, masajul îți va permite să faci asta. În cadrul cursurilor și în comunitatea de maseuri terapeuți, vei învăța multe despre corpul uman, funcționarea lui, boli și răni și cum să le faci față. În acest fel, vei ajuta nu numai clienții, ci și pe tine și pe cei dragi ție, în dobândirea unei sănătăți mai bune.

Și vei afla adesea informații interesante din diferite domenii, de la clienții tăi. Acest lucru îți va menține creierul activ tot timpul.

Sentimentul bun pe care îl ai, ajutând oamenii
Pentru mulți maseuri, aceasta este principala forță motrice, care dă sens și satisfacție profundă muncii lor. Și uneori nu este vorba doar de masajul în sine, dar ascultarea și sfaturile bune pe care le adaugi la masaj, sunt ceea ce caută oamenii și pentru care sunt recunoscători.

Posibilitatea de a influența valoarea câștigurilor
La alcătuirea listei de prețuri, poți rămâne la prețurile obișnuite în regiune, dar dacă câștigi o clientelă fidelă în timp și ai un feed-back bun, poți crește prețurile.

Poți face masaj în companii, poți lucra ca maseur mobil, poți oferi abonamente, sau tipuri neobișnuite de terapie, sau servicii în weekend cu o taxă suplimentară.

Masajul este o activitate solicitantă fizic și psihic

La ce trebuie să te gândești

Nu îi vom numi tocmai demotivatori, dar sunt potențiale riscuri, datorită cărora poate eșua chiar și un maseur, inițial entuziast și plin de energie.

Necesitatea unei condiții fizice foarte bune și riscurile de acceidentare
Munca unui maseur este obositoare și, pe termen lung, leziunile și inflamațiile mușchilor, tendoanelor și articulațiilor din cauza suprasolicitarii, pot reprezenta un pericol. Maseurul trebuie să fie atent la corpul său și să-și permită suficientă regenerare.

Burnout-ul
La fel ca un medic și maseurul ascultă problemele clienților, nu numai despre sănătatea fizică, ci și despre provocările psihice. Nu este ușor să te detașezi de toate acestea și totuși să rămâi empatic.

Neregularitatea veniturilor și a volumului de muncă
Chiar dacă îți construiești o clientelă permanentă, pot exista perioade în care clienții vor veni mai rar, sau din contră, vei avea prea mult de muncă.

Masajele în companii, sau la evenimente, sunt și ele solicitante, dar sunt și atractive datorită câștigurilor mai mari.

O clientelă imprevizibilă
Majoritatea clienților sunt plăcuți, dar poți fi complet copleșit de un client neplăcut, nemulțumit, sau de un client care te deranjează cu un limbaj nepotrivit, sau cu o atenție nedorită.

Dorim fiecărui viitor maseur, să nu regrete niciodată decizia de a se dedica acestei profesii frumoase și împlinitoare.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.