Doriți să adăugați uleiuri esențiale în baia dvs? Acestea sunt principiile de bază

15.11.2022Fit și confortabilCitire până la 10 minut

O baie parfumată este clasica verificată, pentru corpul și sufletul obosit. Acționează bine împotriva stresului și anxietății, ameliorează durerile musculare și bucură sufletul. Cu toate acestea, multe produse de baie conțin coloranți și ingrediente aromatice, care pot să nu fie indicate, în special pentru pielea sensibilă. Prin urmare, este preferabil, să alegeți extractele naturale. Cum să preparați o baie cu uleiuri esențiale naturale pure și pe care dintre ele să le alegeți?

Diluăm!

Principiul de bază este să nu adăugați uleiurile esențiale direct în apa din baie. Nu se dizolvă în apă, picăturile plutesc la suprafață, se pot lipi de piele, sau de mucoase și provoacă iritații și arsuri neplăcute.

Pentru ca un ulei esențial să se disperseze în apă, are nevoie de ceva care să-l transforme în particule mici. În cazul amestecării uleiului cu apă, avem nevoie de un purtător, sau dispersant.

Purtători adecvați

Cel mai simplu mod este să folosiți un așa-numit ulei purtător, adică ulei vegetal presat la rece, în mod ideal în combinație cu sare. Ca dispersor pot servi și alte ingredient, care vor netezi și hrăni pielea în același timp.

Uleiul vegetal presat la rece
Cele mai potrivite sunt jojoba, migdale, măsline, kokos, floare-soarelui sau uleiul de avocado. Compoziția uleiului de jojoba este foarte asemănătoare cu sebumul natural, se absoarbe rapid și nu lasă pelicule grase pe piele. Folosiți 2-3 linguri de ulei purtător, sau combinați uleiul cu sare.

Sarea
Cea mai potrivită este sarea epsom sau sare din Marea Moartă. Se amestecă o mână de sare cu 1-2 linguri de ulei purtător.

Lapte integral, sau smântână dulce
Folosiți un borcan de smântână (250 ml), în cazul laptelui, 1-2 căni. Important este, ca acestea să aibă procent mai mare de grăsime.

Miere
Sunt suficiente 2-3 linguri de miere de calitate superioară.

Săpun de Castilia
Este un săpun pur de măsline, care este folosit nu numai în scopuri cosmetice, ci și pentru curățare și spălare. Creează o spumă bogată și este făcută din ulei de măsline pur.

Uleiuri esențiale potrivite pentru baie

Uleiurile esențiale acționează asupra corpului și minții. Efectele lor nu sunt documentate în detaliu, dar practica arată că uleiurile esențiale selectate ajută la stres, insomnie, proastă dispoziție și depresie, piele uscată și obosită, dureri musculare, sinusuri blocate și o răceală ușoară.

În baie, uleiul esențial intră în contact direct cu pielea, iar cu ajutorul purtătorului, componentele sale hrănitoare ajung mai adânc în piele și țesuturi. În același timp, o parte din miros se risipește și celulele olfactive își intră în drepturi. Prin urmare, alegeți uleiurile esențiale naturale pure, de la producători verificați.

Nu orice ulei esențial care ne miroase bine este potrivit și pentru baie. Ar trebui evitate mirosurile ascuțite, acre și condimentate precum scorțișoară, cuișoare, oregano, mentă (creață și mentă piperată), cimbru, salvie, verdeață, piper negru, cassia, isop, camfor, nucșoară sau busuioc. Aceste uleiuri esențiale pot irita pielea și mucoasele.

Lista uleiurilor esențiale potrivite pentru baie nu este scurtă. Cele mai utilizate sunt lavandă, mușețel, trandafir, lămâie, rozmarin, tămâie, ylang ylang, lemn de santal, lemn de cedru, paciuli, iasomie, maghiran, portocală, bergamotă, ienupăr, smirnă, grapefruit, muşcate, chiparos, cardamom, arbore de ceai, salvie și limetă.

Când e mai bine să nu?

În general, atenție cu aromaterapia la copii, nu este recomandata copiilor sub un an, femeilor însărcinate (în special in primul trimestru) si care alăptează, epilepticilor, persoanelor cu afecțiuni hepatice, bolnavilor oncologici și în cazul unor probleme importante de sănătate. Doza de ulei esențial este redusă pentru copiii sub 12 ani.

Aveți grijă în preajma animalelor de companie, chiar și atunci când difuzați. În special pisicile sunt foarte sensibile la unele uleiuri esențiale utilizate în mod obișnuit. Dacă nu sunteți sigur de siguranța unui ulei esențial, consultați un aromaterapeut calificat.

Uleiurile de citrice pot provoca fotosensibilitate pielii. După o baie cu ulei esențial de citrice (lime, portocală, grapefruit, bergamotă, lămâie), evitați lumina directă a soarelui timp de cel puțin 24 de ore, mai sigur până la 72 de ore.

Nu utilizați sare de baie și ulei esențial dacă aveți pielea afectată. Zgârieturile, tăieturile sau eczemele pot răspunde la combinația de apă caldă, sare și ulei essential, cu inflamație și iritare.

Și, în sfârșit, un avertisment practic. Cada va fi alunecoasă după adăugarea de purtător și ulei esențial, dar și smântână, sau lapte. Aveți grijă când intrați și ieșiți din cadă și degresați bine după baie.

Cum se face

Daca aveții pielea sensibila, faceți un test de toleranță cu o zi înainte. Aplicați uleiul purtător preparat și amestecul de uleiuri esențiale pe un mic petic de piele în cavitatea cotului sau în interiorul încheieturii mâinii. Dacă iritația nu apare în 24 de ore, puteți pregăti o baie.

Rețeta de bază este să amesteci 2 linguri de ulei purtător, cu o mână (jumătate de cană) de sare și 3-12 picături de ulei esențial. Amestecul trebuie bine amestecat și adăugat fie sub apa curgătoere (atunci va fi mai mult miros în baie, pentru că uleiurile se vor dispersa mai mult în aer), fie în apa liniștită după ce cada a fost deja umplută și amestecat bine, până se dizolvă. Aveți grijă să nu vă clătiți fața cu această apă pentru a nu vă irita ochii. Numărul de picături de ulei essential, nu trebuie să depășească cantitatea menționată mai sus, chiar dacă utilizați mai multe tipuri de uleiuri esențiale.

O altă variantă este să aplicați amestecul preparat pe corp și să vă scufundați în apă caldă din vană. Stați în cadă timp de 20 de minute, este recomandat să respirați adânc, iar apoi răsfățați-vă relaxandu-vă, asemeni confortului de a fi învelit într-o pătură.

Câteva rețete

Somn dulce: 6 picături de lavandă, 4 picături de mușețel
Romantic: 4 picături de portocală, 3 picături de iasomie, ylang-ylang sau trandafir
Pentru mușchi obosiți: 2 picături de rozmarin, 3 picături de maghiran, 3 picături de lavandă
Deblocarea sinusurilor: 5 picături de eucalipt, 2 picături de lavandă
Ameliorarea digestiei: 2 picături de lămâie, 2 picături de lavandă, 3 picături de mușețel

Aromaterapia câștigă din ce în ce mai multă popularitate ca terapie complementară pentru diferite probleme fizice și psihologice. Folosind uleiuri esențiale, puteți pregăti o baie „pe măsură” în funcție de cum vă simțiți în acel moment. Veți fi răsplătit cu o senzație de revigorare, pace și renaștere și cu o piele moale. Veți încerca baia cu uleiuri esențiale?

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.