Etica profesională a maseurului

7.8.2023Viața maseuruluiCitire la 5 minut

Oferim o scurtă reflecție asupra meseriei de maseur și a principiilor, pe care fiecare maseur ar trebui să le urmeze, indiferent că vede masajul doar ca un hobby util, sau îl practică ca profesie. Am rezumat Codul Etic al maseurului în cinci puncte, iar dvs puteți concluziona dacă acesta este epuizant, sau dacă dvs îl urmați în practica dvs.

Principiile etice ale masajului

Principiile de bază ale furnizării masajului

Masjul este unul dintre domeniile de îngrijire a corpului uman și, prin urmare, este orientat către client. În practică, acest lucru ar trebui să însemne, că nevoile și dornițele clientului au o prioritate mai mare decât ceea ce noi, ca maseuri și terapeuți, considerăm important, din punctul nostru de vedere.

Asupra maseurului însuși sunt aplicate multe presiuni, nu doar din punct de vedere fizic, ci și din punct de vedere psihologic și personal. La cursurile de masaj clasic, întâlnim adesea persoane, care efectuează bine masajul din punct de vedere tehnic, însă după terminarea cursului, se plâng de lipsă de interes din partea clienților.

Acest lucru se întâmplă în general atunci, când maseurul are mintea plină de propriile probleme și complexe, nu știe să se aducă pe linia de plutire, nu știe să treacă automat la modul de liniște interioară și să se conecteze cu clientul. Al doilea obstacol poate fi lipsa de sensibilitate și empatie, dar acest lucru se întâmplă mai rar la maseuri.

O problemă frecventă în practica terapeutică este ascultarea activă, fără judecată. Dar asta este o problemă a întregii societăți, nu doar a maseurilor. A asculta cu adevărat cu inima deschisă, a încerca să înțelegem atitudinea vorbitorului cu ajutorul comunicării non-verbale și, în același timp, a nu construi nici o judecată în mintea noastră, este o abilitate extraordinară, care trebuie exersată în mod conștient.

Cel mai bun lucru este găsirea unui echilibru între încrederea în sine, că sunteți un maseur bun și că aveți ceva de oferit și smerenie, că nu știți nici de departe totul, că sunteți încă dispuși să învățați de la fiecare client și că îl abordați pe fiecare în parte cu respect ca individ, iar acest lucru se aplică nu doar corpului clientului, ci și psihicului, personalității, trecutului acestuia.

Așadar, dacă vrem să încercăm să alcătuim un Cod Etic pentru maseuri, nu ne putem opri doar la expresii comune precum respectarea procedurilor de masaj, a regulilor de igienă și a regulilor de decență. Este vorba despre mult mai mult în masaj, iar maseurii buni, realizează cu smerenie acest lucru, la fiecare client în parte.

Codul Etic al maseurului

1. Maseurul este conștient de educația, abilitățile, aptitudinile și experiența sa și abordează clientul din această poziție: nu-i ordonă, nu-l critică, nu-l sfătuiește, el sugerează doar opțiuni, care să-i permită clientului să-și asume responsabilitatea, pentru îmbunătățirea stării sale fizice și psihice.

2. Baza relației maseur-client este încrederea și respectul reciproc. Maseurul abordează clientul în conformitate cu morala și etica profesională, îi respectă demnitatea, problemele și sentimentele și apreciază feedback-ul de la client. Maseurul păstrează discreție, nu doar în ceea ce privește starea de sănătate a clientului, ci și în ceea ce privește lucrurile personale pe care clientul i le încredințează.

3. Maseurul menține o distanță profesională, și-a stabilit în mod corespunzător limite, care nu pot fi încălcate nici de către maseur însuși, nici de către client . Maseurul are dreptul de a refuza clientul, dacă înainte, sau în timpul masajului, acesta se comportă contrar principiilor profesionale, morale sau personale ale maseurului și, de asemenea, respectă dreptul clientului de a refuza, sau schimba tehnica masajului, sau de a opri masajul înainte de expirarea timpului stabilit.

4. Pentru a oferi clientului beneficiu maxim, maseurul nu doar că se pregătește pentru fiecare întâlnire, dar creează și cel mai plăcut mediu pentru masaj. Respectă toate cerințele de igienă, folosește numai tehnici în care este instruit și se asigură, că clientul are suficiente informații despre condițiile, parcursul, durata, prețul și contraindicațiile masajului înainte de a începe masajul.

5. Maseurul nu experimentează niciodată pe client și nu execută tehnici, pentru care nu este pregătit profesional. Dacă maseurul consideră că starea de sănătate a clientului necesită un alt specialist (medic, kinetoterapeut, psihoterapeut, osteopat etc.), nu ezită în a-i recomanda lucrul acesta clientului.

Vă puteți identifica cu codul etic al maseurului în această versiune? Ce ați putea adăuga, sau specifica? Vom fi bucuroși să primim comentarii, atât de la începători, cât și de la maseuri experimentați.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.