Faceți cunoștință cu moxibustia

15.11.2023AvansareCitire până la 10 minut

Moxibustia este una dintre terapiile folosite in medicina traditionala chineză. Punctele de acupunctură selectate de pe corp sunt încălzite cu moxa, care este un bețișor sau un trabuc din pelin prelucrat. Metoda este plăcută, nedureroasă și se spune că moxibustia regulată contribuie la longevitatea chinezilor.

Moxibustia

Origini

Cuvântul în sine provine din japonezul mo-kushu, tradus ca plantă arsă. Pelinul (lat. Artemisia) se găsește în câteva sute de specii, de exemplu una dintre ele este cunoscută ca o plantă pentru producerea alcoolului cunoscută sub numele de Absint, cealaltă ca tarhon pentru condimente.

Pelinul obișnuit (Artemisia vulgaris) crește frecvent și în țara noastră și este considerat o buruiană, deși este îndrăgit în medicina populară pentru efectele sale excelente asupra problemelor digestive și ca plantă care protejează împotriva răului. Moxibustion face parte din medicina din Asia de Est, iar moxa a fost adusă în Europa de comercianții olandezi care au trăit în Japonia și au întâlnit această terapie acolo.

Moxa

Frunzele procesate ale pelinului seamănă cu vata de zahăr, de culoare galben-maroniu. Cel mai adesea, se găsește sub formă de trabucuri lungi și late, învelite în hârtie fină, sau țigarete moxa mai subțiri, dar poat fi modelate direct în conuri mai mici, sau bulgări. Acestea sunt fie așezate pe un suport (felie de ghimbir, usturoi, sare) șie înțepate pe un ac de acupunctură.

Moxa este de asemenea, utilizată sub formă de role mici, cu autocolant în partea inferioară, care se lipește de corp, sau se plasează în cutii de încălzire special concepute, pentru aceasta și astfel încălzește o zonă mai mare a corpului deodată, sau se atașează la părțile mai puțin accesibile ale corpului, de exemplu, călcâiele clientului care stă confortabil întins.

Deoarece moxa în sine este o chestiune destul de aromată, se produc și moxe fără fum, potrivite pentru spațiile în care mirosul de moxă obișnuită ar putea fi deranjant.

Vată de moxibustie

Moxibustia

În condițiile noastre, cel mai des se folosesc moxele sub formă de țigări și trabucuri, care se aprind la capăt, terapeutul stinge flacăra și plasează capătul mocnit al moxei peste punctele de acupunctură, sau mută moxa peste ele de-a lungul unei linii sau într-un cerc imaginar. Aceasta este moxibustia fără contact (indirectă), deci moxa nu atinge corpul și terapeutul o apropie la cca 1-3 cm de piele, timp de aproximativ 10 minute, astfel încât clientul să simtă o căldură plăcută.

După utilizare, moxa este stinsă într-o scrumieră, stingător, sare sau eventual în apă, capătul ars este tăiat, iar moxa este gata de utilizare din nou, după uscare.

După tratament, nu este indicat să beți băuturi reci și cu siguranță nu cu gheață și nici să vă expuneți la frig.

Efecte

Din punct de vedere al medicinei chineze, moxa furnizează energie acolo unde lipsește, stimulează circulația sângelui și elimină frigul și durerea din organism. Supraîncălzirea sprijină apărarea organismului împotriva influențelor externe, iar moxibustia este recomandată, de exemplu, în timpul schimbărilor meteorologice semnificative asociate cu răcirea și umiditatea, când există amenințarea de infecții virale.

Pe lângă căldura radiantă în sine, substanțele din planta arsă tratează și pielea. Zona tratată este semnificativ încălzită, relaxată și energizată, iar mirosul de pelin ars are un efect relaxant asupra majorității oamenilor.

Tratamentul cu moxa este recomandat și pentru afecțiuni cronice ale aparatului respirator și digestiv, probleme cu menstruația si vezica urinară, dureri reumatice și afecțiuni articulare.

Rezultate bune se obțin și în stările de epuizare, oboseală, lipsă de energie, frisoane, depresie și tensiune arterială scăzută.

Interesantă și foarte populară este utilizarea moxei, în cazul în care copilul nu se întoarce în poziția corectă cu capul în jos înainte de naștere. Prin încălzirea punctului de lângă unghia degetului mic de la puicior, într-un procent mare de cazuri, copilul se va întoarce corect. În plus, moxibustia este nedureroasă și nu o împovărează în niciun fel pe viitoarea mamă.

Încălzirea în timpul moxibustiei

Când nu

Chiar și moxibustia are limitările sale. Nu este indicată în caz de febră și inflamație, în locurile cu vase de suprafață mai mari (varice), în timpul menstruației abundente și în sarcină în zona abdomenului și spatelui inferior. Zona facială se omite complet.

Recomandarea generală este de a nu face moxibustie dacă pacientul în timpul terapiei nu simte căldura și supraîncălzirea ca fiind plăcute.

Frecvența

Pentru o problemă acută, moxibustia se administrează o dată pe zi timp de 1 săptămână, dar în mod normal acest tratament este recomandat la fel ca și masajul, aproximativ la intervale săptămânale.

În medicina tradițională chineză, moxibustia este folosită cel mai adesea în combinație cu alte terapii, cu terapia cu ventuze, sau acupunctură.

Moxa subestimată

Acest tratament plăcut, nedureros, este aproape meditativ, cu căldura sa plăcută cu efect punctual. Este surprinzător faptul că se știe atât de puțin despre moxibustie în Europa, deoarece este o modalitate foarte simplă de a ajuta cu o gamă largă de probleme de sănătate ușoare, până la moderate și poate fi efectuată chiar și de o persoană mai puțin profesionistă.

Noi, tocmai am contribuit la o mai bună conștientizare a moxibustiei și poate chiar cititorii acestui articol și maseurii, o vor aduce în practică, mai aproape de publicul larg.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.