În ce condiții putem efectua masaj unui client cu probleme ale pielii?
La ce trebuie să fim atenți pe pielea clienților, ce să evităm, când să trimitem clientul la un medic și când să refuzăm categoric efectuarea unui masaj? Hai să aruncăm o privire asupra pielii, împreună.
Fiecare în pielea sa
În timpul masajului, nu putem evita contactul cu cel mai mare organ al corpului - pielea. Pielea fiecărui client este diferită și necesită îngrijire individuală. Înainte de a masa fiecare client nou, maseurul ar trebui să îl întrebe dacă suferă de alergii, dacă pielea nu este extrem de sensibilă și dacă are cerințe specifice în ceea ce privește produsul de masaj.
Ar trebui să acordăm o atenție sporită reacțiilor cutanate ale clienților, atunci când utilizăm ulei de scorțișoară și produse de masaj care conțin capsaicină sau uleiuri esențiale de citrice (masaje anticelulitice și de slăbire) sau mentol, salicilat de metil și altele asemenea.
Piele atent examinată
Înainte de a începe masajul, este necesar să examinați pielea părții masate a corpului, cu ochii. Din păcate, maseurii cu deficiențe de vedere și cei orbi, sunt dezavantajați aici. Starea ideală a pielii este netedă, fără iritații, erupții cutanate, umflături, arsuri solare și orice alte leziuni.
Întrebați clientul despre orice, ce nu vi se pare în regulă. Rețineți, că clientul nu își vede spatele, sau partea din spate a picioarelor și de multe ori nici măcar nu trebuie să știe că are ceva neobișnuit acolo. Maseurii efectuează un fel de servicii medicale din acest punct de vedere. Dacă alertăm clientul cu privire la zonele suspecte de pe piele, într-un mod adecvat, îi ajutăm să-și protejeze sănătatea.
Nem fertőző bőrproblémák
Probabil cele mai frecvente sunt afecțiunile pielii sub formă de eczeme, acnee și negi, mai rar cu psoriazis (psoriazis) și vitiligo. Aceste probleme ale pielii nu sunt transmisibile unei alte persoane. În funcție de sezon, vor apărea și clienții cu pielea arsă de soare.
Acnea
Din păcate, acneea nu este doar o problemă a adolescenților, are mai multe cauze și apare și la bătrânețe. Afectează cel mai adesea fața, gâtul, pieptul și umerii. Deoarece această boală a pielii provoacă procese inflamatorii pe piele, nu este recomandabil să fie masată pielea afectată de acnee. Frecarea zonelor afectate cu ulei, poate provoca inflamații și iritații ale pielii. Desigur, starea pielii clientului trebuie evaluată individual. Dacă găsim unul sau două coșuri pe spate, putem efectua masajul. Totuși, să alegem uleiuri vegetale mai ușoare, fără efect comedogen, de ex. floarea soarelui, argan sau cânepă.
Eczemele
Eczema este o boală neplăcută, cu semne de mâncărime, arsuri și leziuni ale pielii sub formă de roșeață, scoarță și descuamare. Eczema nu este transmisibilă altei persoane și este de obicei situată în zonele de pliuri ale pielii - părțile interioare ale cotului, sub genunchi, pe pleoape, gât, dar și pe degete și mâini ca urmare a iritației externe. Dacă eczema se află într-o fază ușoară, sau apare în locuri pe care nu urmează să le masăm, putem efectua masajul. Consultați-vă clientul atunci când alegeți produsele de masaj, în principiu, ar trebui să alegeți uleiuri ușoare, sau emulsii fără adausuri aromatice, parfumuri și uleiuri esențiale.
Psoriazisul
Psoriazisul este o boală autoimună care se manifestă prin îngroșarea și descuamarea excesiv de rapidă a pielii. Apare adesea în partea păroasă a capului, pe mâini, coate sau urechi. De asemenea, este netransmisibil de la persoană la persoană, așa că putem masa un client cu psoriazis într-o etapă liniștită. La fel ca și în cazul eczemelor, alegem uleiuri vegetale neutre, ușoare, sau emulsii neparfumate consultând cu clientul alegerea acestora, sau efectuăm un test cutanat.
Vitiligo
Vitiligo se manifestă prin pierderea pigmentului, apar pete albe pe piele și mai târziu zone albe mai mari. Cauza exactă a bolii nu este cunoscută, este atribuită tulburărilor autoimune. În ceea ce privește masajul, această boală este lipsită de probleme, precauția se aplică numai atunci când se utilizează produse care fac pielea mai sensibilă la radiațiile UV, de ex uleiuri esențiale de citrice.
Veruci seboreice
În spatele acestui nume străin se află așa-numitele negi senile. Nu sunt veruci în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu sunt de origine virală. Apar ca pete, resp. formațiuni îngroșate și maronii pe piele și cauza lor este genetică. Acestea apar pe tot corpul, cel mai adesea pe spatele brațelor (așa-numitele pete de ficat), trunchi, spate și picioare. Pentru acești negi ungerea cu ulei este benefică, deoarece aceștia sunt alcătuiți din straturi mari de celule ale pielii îngroșate. Prin urmare, în timpul masajului, se poate întâmpla ca particule mici de neg să se separe. Dacă aceste zone sunt prea mari sau în locuri, în care sunt iritate în mod repetat (tivul lenjeriei), sfătuiți clientul să se prezinte la un dermatolog. Acest tip de negi poate fi îndepărtat relativ ușor.
Arsuri solare
Pielea aurie, chiar ciocolatie este încă considerată frumoasă și sănătoasă în regiunea noastră. Desigur, în ceea ce privește producția de vitamina D, bronzarea adecvată este mai mult decât de dorit. Este mai rău însă, dacă exagerăm cu soarele.
În ceea ce privește pielea arsă de soare, este cu siguranță necesar să o lăsați să se odihnească cel puțin 24 de ore, pentru regenerare. Masăm doar pielea, care deja începe să se pigmenteze și nu este roșie la prima vedere și fierbinte la atingere. Cu siguranță nu masăm o persoană proaspăt venită de la plajă, sau cu arsuri solare proaspete. În lunile de vară, unii maseuri refuză din motive practice, clienții a căror piele se descuamează puternic în urma arsurilor solare.
Eczema, psoriazisul și multe alte afecțiuni ale pielii sunt declanșate, sau înrăutățite din cauza stres-ului. În acest sens, un masaj relaxant, liniștitor, poate fi una dintre modalitățile de a gestiona mai bine aceste boli ale pielii.
Nu atingeți!
Și acum lucrurile mai serioase. În următoarele cazuri, trebuie să fiți foarte atenți pentru a vă menține clienții sănătoși și de asemenea pentru sănătatea dvs. Dacă „prindeți” o boală de piele transmisibilă, vă veți pune în pericol nu numai pe dvs, ci și pe restul clientelei dvs, căreia îi puteți transmite fără să știți boala.
Boli infecțioase ale pielii
Următoarele tipuri de probleme ale pielii nu au ce căuta sub mâna unui maseur, ci merită atenția unui medic sau farmacist: boli fungice ale pielii (cel mai adesea pe tălpi, între degetele de la picioare), negi de origine virală (adesea pe picioare și degetele de la mâini și de la picioare), lichen, impetigo, herpes, dar și afecțiuni mai grave precum variola, rubeola sau scabia.
Misterele de pe piele și de sub ea
Pe piele și chiar sub suprafața acesteia putem descoperi multe lucruri. În orice caz, clientul ar trebui să poată clarifica starea pielii sale. Refuzați masajul dacă observați ulcere, răni deschise sau leziuni pe piele - acestea pot fi semnul unei boli cu adevărat grave (leucemie, SIDA, ...). Nu apăsăm pe formațiunile de grăsime aflate sub piele, de obicei acestea sunt tumori benigne de grăsime, dar acest lucru trebuie evaluat de un medic.
Cunoașteți-vă limitele
Deși maseurii sunt de obicei foarte interesați de corpul uman în toată diversitatea lui și „nimic uman nu le este străin”, au limitele bine stabilite. Dacă nu vă simțiți confortabil să masați în mijlocul verii o piele cu arsuri solare care se descuamează puternic, conveniți cu clientul o altă ședință, într-o dată mai potrivită. Orice îndoieli, sau suspiciuni există față de piele și sub piele, trebuie consultate de către client mai întâi cu un medic.
Mâinile maseurului merită o atenție suplimentară
Rezultatele unui studiu din 2004 din Philadelphia ar trebui să ne pună pe gânduri. Dintre cei 350 de maseuri participanți, 23% suferiseră de dermatită în ultimul an, pielea mâinilor lor fiind roșie, crăpată, uscată și inflamată. În populația generală, acest procednt este undeva între 2-10%.
Contactul constant cu uleiuri, emulsii, parfumuri, peeling-uri, dezinfectanți și potențiali alergeni, plus spălarea frecventă a mâinilor, poate slăbi pielea mâinilor maseurului și o poate face mai sensibilă la daune și infecții. Ca măsură de precauție, se recomandă eliminarea din când în când a tuturor produselor aromate și masarea doar cu ulei de jojoba pur, a cărui compoziție este foarte asemănătoare sebumului natural.