Masajul bebelușului - câteva sfaturi, despre cum să îl facem

27.9.2021AvansareCitire până la 10 minut

Un copilaș mic, este complet dependent de persoanele care au grijă de el. Iar parte a acestei îngrijiri poate fi și masajul. Momentul zilnic de comunicare intensivă prin atingere, are o importanță extraordinară pentru copil, părinte și pentru relația lor reciprocă.

AtIngerea ca mijloc de comunicare

Simțul tactil este unul dintre simțurile foarte bine dezvoltate în momentul nașterii. Chiar dacă nou născutul are o vedere foarte slabă, în ceea ce privește atingerea, acesta o percepe foarte intens.

Copilul simte foarte intens atingerea

Prin atingerea plină de iubire din timpul îngrijirii și hrănirii bebelușului se creează relația dintre bebeluș și restul lumii. Atingerea, de asemenea liniștește bebelușul și îi conferă un sentiment de siguranță.

De ce să îi facem masaj bebelușului?

Pe lângă legătura menționată mai sus, cea dintre copil și mamă, dar și cu alți membri ai familiei, sau societății, masajul poate fi foarte benefic pentru copil.

Unele dintre cele mai des menționate beneficii, ale masajului pentru bebeluși sunt:

  • Calmarea abdomenului și digestia
  • Eliminarea gazelor
  • Ameliorarea colicilor, a constipației și a crampelor
  • Ameliorarea durerilor în timpul creșterii dinților
  • Un somn mai bun
  • O dezvoltare mai bună a copilului
  • Ajutor în dezvoltarea armonioasă a copiiilor născuți prematur

Când începem cu masajul bebelușului

Vestea bună este că putem începe oricând. Dacă copilul are probleme semnificative de sănătate, consultați un medic înainte de începerea masajului.

În general, însă, puteți face un scurt masaj pe burtică la fiecare schimbare de scutec. Este recomandabil să includeți masajul ca parte a rutinei zilnice, de exemplu înainte de baie.

Orientați-vă întotdeauna în funcție de copil, urmăriți-i semnalele, dacă masajul îi este plăcut, sau nu. Nu vă forțați pe dumneavoastră sau copilul la masaj, dacă nu aveți suficient timp sau chef pentru el, dacă dumneavoastră, sau copilul sunteți prea obosiți. Masajul ar trebui să fie întotdeauna o experiență plăcută atât pentru copil, cât și pentru părinte.

De ce anume veți avea nevoie

Nu aveți nevoie de nimic special pentru masajul copilului. Este bine să masați copilul într-un loc sigur și liniștit, astfel încât să nu vă fie frică să manipulați cu el, de exemplu, să-l întoarceți pe burtă. Poate fi o masă de schimb, un pat sau chiar o podea pe care așezați o saltea.

Asigurați-vă că este cald în camera în care efectuați masajul. Pentru bebeluș poate deveni neplăcut masajul, dacă îi este frig în timpul acestuia.

Și mâinile dvs ar trebui să fie calde. Culcați copilul pe un prosop moale, de asemenea e indicat să aveți la îndemână un alt prosop curat, sau șervețele în caz de nevoie.

Bebelușul trebuie masat pe pielea goală

Masăm bebelușul gol, ideal chiar și fără scutec. Folosiți o cantitate mică de ulei pentru masaj, suficient cât să vă rămână umpic pe palme. Înmuiați doar vârfurile degetelor în uleiul de masaj din vas, eventual puneți doar câteva picături de ulei în palmă și întindeți frecând palmele una de cealaltă. Astfel se vor încălzi și palmele dvs și uleiul dintre ele.

Alegerea uleiului

Pentru masajul copiilor, alegem doar uleiuri fine naturale, presate la rece. Principiul este, că masăm copilul numai și numai, cu uleiuri care sunt comestibile.

Dacă aveți cazuri de probleme cu pielea în familie, sau copilul a avut reacții cutanate, consultați un medic și efectuați un test cutanat - aplicați una sau două picături din uleiul selectat pe o zonă mică a corpului (îndoirea interioară a cotului ), masați până la absorbție și verificați reacția într-o oră. Dacă pielea este calmă și nu prezintă semne de iritare, puteți folosi uleiul pentru a masa copilul.

masajul poate ajuta în cazul colicilor

Cel mai des avem acasă la îndemână uleiul de cocos, dar atenție, să fie unul presat la rece. Pentru pielea bebelușilor este recomandat și uleiul de migdale, care este foarte fin, are un miros neutru și conferă pielii vitaminele și mineralele necesare. Un ulei la fel de delicat, care este potrivit și pentru pielea sensibilă a bebelușilor cu tendință la eczeme, este și uleiul din sâmburi de caise.

Cum procedăm

Pe internet veți găsi multe instrucțiuni și proceduri despre cum să efectuați masajul bebelușului. Puteți obține chiar și un DVD, unde puteți afla pas cu pas totul, despre masajul bebelușilor.

Majoritatea acestor instrucțiuni sunt utile și le puteți urma cu încredere. Atenție însă, am găsit și videoclipuri în care masajul pe burtica bebelușului este efectuat în sens invers acelor de ceasornic, iar acest lucru na va aduce nici un fel de beneficiu bebelușului, ba din contră.

Prin urmare, studiați mai multe proceduri înainte de a începe să vă masați bebelușul. De asemenea, puteți consulta un medic pediatru, kinetoterapeut sau maseur. O altă opțiune este să urmați un curs de masaj pentru copii, sau să participați la o întâlnire a mamelor, unde va fi abordat acest subiect.

Ulei din sâmburi de caise presat la rece 250ml

Ulei din sâmburi de caise presat la rece 250ml

51,00 Lei

Aveți încredere în dvs, în intuiția dvs și în competența părintească. Masați copilul fin și ușor, dar amintiți-vă că nu este făcut din zahăr. Dacă atingerile dvs sunt pline de iubire și sensibilitate, nu îl veți răni pe cel mic, dimpotrivă.

Câteva mișcări de încheiere

Este mai sigur ceea ce vedem odată, decât ceea ce auzim de o sută de ori – sau citim. În ceea ce privește masajul bebelușilor, chiar recomandăm să vă inspirați din videoclipuri.

Dar totuși – câteva mișcări pe care cu siguranță le veți folosi:

I LOVE YOU – deja doar pentru denumire, această metodă de masare a abdomenului este foarte îndrăgită și ușor de reținut. Se masează în direcția peristaltismului - adică în sensul acelor de ceasornic! Începem prin a scrie un „I” cu întreaga suprafață a palmei de la mamelonul stâng al bebelușului de-a lungul întregului abdomen. Apoi desenăm „L“-ul așezând palma peste abdomen, netezind abdomenul de la mamelonul drept spre cel stâng și repetând desenul primului „I“. Încheiem cu litera „U“ – cu palma netezim burtica într-un semi cerc, începând din partea dreaptă, unde piciorușul se unește cu burtica, continuând deasupra buricului și terminăm pe partea stângă unde piciorușul stâng se alătură burticii.

Netezirea cărții – această mișcare este folosită pentru a masa pieptul și umerii. Ne unim palmele (ca în rugăciune), le așezăm pe sternul bebelușului și, deschizându-le, îl mângâiem pe ambele părți ale pieptului și întindem umerii, ca și când am netezi paginile unei cărți deschise.

netezirea cărții – mișcare de masaj pentru pieptul bebelușului

Mulgerea văcuței – mișcare potrivită pentru membre – picioare și mânuțe. Cu o mână apucăm articulația de la capătul membrului (încheietura mâinii sau gleznei) iar cu cealaltă trecem peste tot brațul, sau piciorul cu mișcări ușoare de răsucire, sau stoarcere.

Așa dar, veți încerca să vă masați copilașul, sau nepoțelul? Vă dorim multe momente pline de iubire în timp ce vă masați micuții.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.