Masajul ca parte a prevenirii venelor varicoase

24.1.2022Fit și confortabilCitire până la 10 minut

Aveți vene varicoase? Încă nu? Statistic, aveți șanse 1: 1 de a întâmpina această problemă, iar odată cu înaintarea în vârstă, această șansă este în continuă creștere. Ce putem face pentru a elimina posibilitatea apariției venelor varicoase și ce rol are masajul în prevenirea acestora?

Capilarele sparte de la suprafața pielii sunt o manifestare a venelor slăbite

Riscul apariției venelor varicoase

Bolile sistemului cardiovascular sunt foarte frecvente în Europa Centrală. Acestea includ boli venoase, varice, cunoscute sub numele de vene varicoase. Potrivit statisticilor, această problemă afectează mai mult de jumătate din populație, este mai frecventă la femei și se agravează la ambele sexe odată cu înaintarea în vârstă.

Venele sunt responsabile pentru transportarea sângelui dez-oxigenat către inimă. Prin urmare, ca și inima, ele sunt echipate cu valve care nu eliberează sângele expulzat înapoi, dar asigură că acesta se deplasează către inimă. Cu toate acestea, pereții venelor și valvele se pot slăbi, o parte din sânge ajunge înapoi în venă, creând umflături și baloane pe suprafața acesteia. Sângele care stagnează se îngroașă și provoacă trombi și inflamații. Venele membrelor inferioare sunt cele mai afectate, iar aici întâlnim cel mai des problema venelor varicoase.

Doare, arde, se inflamează

Semnele de avertizare sunt capilarele sparte, denivelările, răsucirea și schimbarea culorii venelor sub suprafața pielii, în albastru închis, mov, câteodată verzui. Cu toate acestea, venele varicoase pot să nu fie vizibile sub piele, problema poate fi mai profundă.

Venele răsucite și denivelate sunt o manifestare a venelor varicoase

Pot apărea senzații de picioare grele și neliniștite, umflarea, în special a gleznelor și gambelor, adesea se simt pulsații și arsură la nivelul picioarelor, crampe la gambe și durere în jurul venelor.

Dacă aveți o problemă cu venele și observați o diferență semnificativă de temperatură între membrele inferioare, nu ezitați să consultați un medic. Acest lucru poate indica faptul că vena este înfundată cu un cheag de sânge.

Dintre factorii de risc în apariția venelor varicoase fac parte:

  • vârsta
  • predispoziții ereditare
  • genul - venele corpului unei femei sunt mai predispuse la slăbire
  • statul frecvent în picioare, sau pe scaun fără schimbarea poziției pe termen lung (anumite locuri de muncă)
  • excesul de greutate și obezitatea
  • sarcina și menopauza - purtarea unui copil și modificările hormonale cauzează adesea umflarea și slăbirea venelor
Obezitatea este un factor de risc pentru vene varicoase

Ce trebuie să facem pentru a nu le avea?

Vom folosi o frază plictisitoare, dar prevenirea formării venelor varicoase este un stil de viață sănătos. Dieta variată, exercițiile fizice, somnul bun și hidratarea adecvată, evitarea alcoolului și a a fumatului vă vor asigura nu doar vene sănătoase, ci și sănătatea întregului organism.

Regimul de hidratare Este important pentru densitatea sângelui. Într-un corp bine hidratat, sângele curge fără probleme și este mai ușor de împins prin vene spre inimă.

Activitatea fizică Stretching-ul regulat și activitățile ușoare până la medii, sunt indicate în mod special. Fiți precauți atunci când practicați activități foarte dificile, cum ar fi alergarea de rezistență, sau antrenamentul cu greutăți mari, mai ales dacă aveți probleme cu venele, sau aveți antecedente familiale de vene varicoase.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase Prin excesul de greutate și obezitate, membrele inferioare sunt suprasolicitate, deoarece trebuie să suporte o sarcină mai mare, pentru o perioadă lungă de timp. Obezitatea aduce și riscuri sub forma slăbirii venelor, din cauza unei alimentații necorespunzătoare, cu un conținut scăzut de fibre și un volum mare de grăsimi. Adăugați hrișcă în dieta dvs. Are un conținut mare de rutin, care afectează favorabil starea vaselor de sânge.

Tocurile înalte reprezintă un risc pentru venele varicoase

Îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată Pantalonii strâmți, neelastici și tocurile înalte sunt scurtături către vene varicoase. Purtați-le doar ocazional. Acest lucru este valabil și pentru bărbați, pantofii înguști și duri, cu tălpi ne-flexibile, sunt la fel de nocivi. Este potrivit un toc până la o înălțime de 3 cm.

Poziționarea picioarelor Dacă aveți picioarele obosite, întindeți-vă și ridicați-le pe un suport, deasupra nivelului inimii. Acest lucru va ajuta fluxul sanguin să ducă mai ușor sângele de la membrele inferioare către inimă.

Băi cu apă rece Acordați picioarelor un duș rece seara. În special vara, atunci când temperaturile înalte favorizează dilatarea vaselor de sânge și întreg corpul are tendința de a se umfla. Spălați picioarele cu apă rece de la glezne până la genunchi. De asemenea, puteți alterna apa rece cu apă caldă, acordând în felul acesta un exercițiu de gimnastică vaselor de sânge.

Ușor cu sauna Dacă aveți deja probleme cu varicele, evitați sauna și băile lungi, fierbinți. Nu veți face altceva, decât să agravați problemele.

Masajul este o prevenire adecvată a venelor varicoase

Venele varicoase și masajul

Fiecare specialist și maseur vă va avertiza că varicele trebuie tratate de medic și sunt o contraindicație pentru masaj. Puteți să vă verificați starea venelor, profesional și fără durere.

Dacă simțiți doar un disconfort inițial la nivelul membrelor inferioare, reevaluați-vă stilul de viață și luați în considerare masajul limfatic regulat. Acesta poate ajuta la atenuarea, sau eliminarea inflamației și la stimularea circulației sângelui la nivelul membrelor.

Masajul regulat al picioarelor cu ulei, sau chiar mai bine cu emulsie de masaj este o prevenire adecvată a apariției venelor varicoase. Pe lângă drenajul limfatic menționat, practic orice tehnică de masaj este potrivită pentru prevenire, cu excepția celor care supraîncalzesc prea mult corpul.

În masaj ne concentrăm pe relaxarea și îmbunătățirea circulației la nivelul membrelor și alegem o intensitate medie a presiunii.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.

Acest site utilizează cookies, pentru a vă putea oferi cea mai plăcută experiență ca utilizator. Mai multe informații