Nu vă dați foc singuri: Maseurul și sindromul burnout - 7 chei ale prevenției (3/3)
Locul de muncă al maseurului, face parte dintre unitățile de îngrijire a corpului uman. Dar asta nu este totul, masând, atingem deseori și sufletul pacientului. Lucrul cu oamenii este foarte solicitant, iar conform studiilor, sindromul burnout nu ocolește deloc maseurii. Într-o serie scurtă de articole, vă aducem 7 sfaturi cheie, cum să evitați epuizarea și să aveți o carieră de maseur lungă și liniștită.
În primele două părți ale acestei minserii am vorbit, despre importanța alimentației, hidratării, a sportului, pauzelor, setării corecte a limitelor și a posturii maseurului. În articolul de încheiere a acestei serii vom vorbi despre importanța odihnei și vom arunca o privire și în mintea maseurului.
Cheia numărul 6: Odihna
Nu am timp de odihnă. Nu, vă rog să nu abordați niciodată problema în acest fel. Odihna și regenerarea organismului sunt vitale, încadrați-le la prioritățile peste care nu va trece nici trenul. Să aveți grijă de dvs și să vă încărcați bateriile, chiar și nefăcând nimic, nu este un lucru rău și nici egoism, din contră, este un lucru vital. Cum vreți să aveți grijă de alții, dacă nu aveți grijă de propria persoană?
Mă odihnesc exact cu măsura cu care muncesc, adică cu dedicație deplină. Tipul odihnei este alegerea dvs, dar ar trebui să fie activități care vă încarcă bateriile, indiferent că este vorba despre energia fizică, sau cea psihică. Pentru unii poate fi mersul pe bicicletă, pentru alții echitația, unii prioritizează vizionarea unui film, alții cititul unei cărți.
Formați-vă obiceiuri corecte, chiar dacă este vorba despre o cană de ceai savurată în liniște zilnic la ora 5, sau întâlnirile cu prietenii minimum de 2x pe săptămână. Faptul că așteptați cu nerăbdare momentul dvs de bucurie, vă ajută să treceți mai ușor peste eventualele grutăți ale unei zile de lucru.
Și dacă tot vorbim despre odihnă, hai să ne întoarcem un pic la setarea limitelor. Dacă regenerarea organismului este la fel de importantă ca și munca, hai să nu le confundăm. Un singur masaj transformă în mintea noastră, o zi liberă, într-una lucrătoare. Așadar, dacă vă stabiliți o anumită zi ca fiind liberă, respectați-o și nu vă programați nici măcar o ședință de masaj în acea zi. Nici pentru rude, nici pentru cunoștințe, nic pe cineva care a doua zi urmeze să plece pentru un an în Canada. În caz contrar, veți ajunge doar la un șir nesfârșit de zile lucrătoare aparent interminabile. Drumul corect, dacă doriți să faceți cunoștință cu sindromul de burnout.
Cheia numărul 7: Capul
Totul este în cap. Ați auzit deja această propoziție, nu-i așa? De obicei maseurii sunt oameni foarte empatici cu un grad ridicat de sensibilitate. Comunică foarte bine și sunt buni ascultători. Acest lucru are însă și dezavantaje. Mai ales la începuturile carierei sale, un maseur își dorește să salveze toată lumea, vrea să ajute oamenii și nu realizează că rupe bucăți din sine.
Să nu mai vorbim despre faptul, că și așa, la începuturile propriei afaceri aceeași persoană este manager, recepționeră, femeie de serviciu, muncitor al spălătoriei de rufe și al companiei de marketing, cumpărător, contabil... când de fapt el nu vrea nimic altceva, decât să fie maseur.
Calculați. Evaluați-vă timpul, de exemplu: transformați-l în masaje pe care le-ați putea face în timp ce vă faceți griji pentru declarația de venit. Dar puneți la socoteală și timpul petrecut căutând informații și comunicând cu autoritățile. Iar acum, revizuiți din nou prețul, pentru procesarea unei declarații fiscale de către un contabil profesionist. Înțelegeți unde vrem să ajungem?
Delegați. Fiți cât mai mult timp maseur, asta ați ales. Și lăsați în grija altora, ceea ce și-au ales ei să facă, indiferent dacă este vorba despre contabilitate, sau despre podele perfect curate și dezinfectate. Nu stagnați, verificați periodic, ce fel de schimbări ați putea face, pentru a lucra mai bine și mai ușor.
Separați viața dvs personală de lucru și de afacere nu doar prin două conturi separate la bancă și două numere diferite de telefon. Nu procesați comenzile pentru masaj, sau promovarea pe rețelele sociale, într-o zi liberă. Nu oferiți consultații pe stradă, dacă cineva începe să vă explice, unde exact îl doare și de ce fel de masaj ar avea nevoie, opriți conversația politicos, spunându-i, că îl așteptați cu drag în salonul dvs de masaj. Nu masați într-o zi liberă la grătar, unde ați fost invitat pentru distracție și relaxare. Dacă nu ne gândim în avans la aceste situații, de multe ori nu reacționăm corect și atunci devenim supărați pe noi înșine. Trebuie să învățați să vă stabiliți un mindset corcet, exact așa cum ați învățat și tehnica masajului.
Tot așa cum rezolvați durerile fizice, cu care câteodată profesia de maseur vine la pachet, tot așa trebuie să acordați atenție și sentimentelor neplăcute legate de profesia dvs – epuizării, plictiselii, dezgustului, supărării, sau anxietății. Maseurul atinge pe parcursul întregii zile, nu doar corpul clienților săi, ci și sufletul acestora. Acordați-vă și timp pentru singurătate, pentru a sta doar cu propria persoană și deasemenea acordați-vă și timp în care alții au grijă de nevoile dvs.
Sprijin poate să vă fie și comunitatea. Plasa dvs personală de salvare, fie că este vorba despre muncă, sau nu, compusă din persoane, cu care vă puteți împărtăși grijile și cu care vă puteți bucura de succese, care vă ascultă și vă sfătuiesc. Discutați-vă grijile și problemele, s-ar putea ca rezolvarea să existe deja, doar că dvs încă nu v-ați dat seama. Întâlniți-vă cu alți maseuri, fie în realitate fie online. Burnoutul afectează foarte des acele persoane, care se simt singure și copleșite de probleme.
Creați-vă afișul dvs imaginar cu „angajatul zilei“. Salvați toate recenziile pozitive, comentariile, laudele aduse muncii dvs și mulțumirile și reveniți periodic la ele, în momentele în care aveți îndoieli, în care sunteți obosiți, sau dezgustați. Lădați-vă câteodată și singuri, în fond și la urma urmelor încercați să creați o lume mai bună cu oameni mai sănătoși, îi scutiți de durere. Puteți să vă scrieți undeva, care a fost motivul pentru care ați ales această profesie iar în momentele cruciale să vă aduceți aminte de acest lucru.
Tot așa cum lucrați la corpul dvs, lucrați și la mintea dvs. Investigați cauzele, din ce motive unele dintre masaje sunt perfecte, iar după altele vă simțiți inconfortabil . Urmăriți propriile sentimente și comparați-le cu reacția clientului. Dacă nu vă simțiți bine, nu ignorați acest lucru, căutați o rezolvare, sau un ajutor.
Aveți grijă de dvs și veți masa mult și fericit Nu uitați, că singurul lucru pe care nu-l putem influența, este genetica. De exemplu, palmele, sau degetele nu le putem mări, sau micșora, trebuie să învățăm să masăm cu ceea ce avem. Nu puteți influența nici înălțimea dvs.
Aveți impresia că una dintre cele 7 chei ale prevenirii sindromului de burnout, începe să ruginească la dvs? În cele trei articole scurte a miniseriei noastre, cu siguranță nu am reușit să acoperim în detaliu, toți factorii care pot ajuta un maseur să evite acest sindrom. Împărtășiți în comentarii și sfaturile dvs.