Respirație conștientă pentru o sănătate mai bună

8.1.2025Fit și confortabilCitire până la 10 minut

Deoarece este firesc să respirăm, de multe ori uităm că respirația corectă face parte dintr-un stil de viață sănătos. Este o modalitate simplă de a vă ajuta corpul și sufletul să se simtă mai bine și să fie capabile să performeze la un nivel superior. De ce este respirația atât de crucială pentru un corp și o minte sănătoase și ce putem face noi înșine în acest domeniu?

Respirație pentru sănătate

Oxigenul înseamnă viață

Respiraţie. Un lucru comun, despre care știm că este necesar pentru viață, dar pentru că se întâmplă automat, nu îi acordăm o atenție deosebită.

Literalmente, fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de oxigen. Creierul unei persoane neantrenate moare după 4-5 minute fără oxigen. Există chiar și o serie de expresii asociate cu respirația în sine, de exemplu, prima respirație (naștere), ultima suflare (moarte), a răsuflat (s-a simțit uşurat), a insuflat viață (a creat), nu pot respira (ceva mă limitează, mă reține), a respira ceva (a-și dori foarte mult), respiro (relaxare).

De ce respirăm?

Scopul respirației este de a aduce oxigen în plămâni, respectiv preluarea în plămâni a oxigenului din aerul inspirat și de a expira dioxidul de carbon. O bună oxigenare și eliminarea mai eficientă a dioxidului de carbon are un efect benefic asupra sănătății și performanței, metabolismului, digestiei și somnului.

Respirația corectă favorizează buna dispoziție, reduce oboseala, are efecte anti-îmbătrânire, susține concentrarea, atenția (învățăm mai ușor) și de exemplu, chiar și procesul de slăbire. În timpul metabolizării, grăsimile sunt descompuse în molecule mai mici și acest proces produce dioxid de carbon (aproximativ 84%) și apă (aproximativ 16%). Majoritatea CO2 este eliminat din organism prin respirație.

Deoarece modul modern de viață ne crește adesea nivelul de stres, încetinirea conștientă și adâncirea respirației, ancorarea în prezent (mindfulness) ne ajută să ne limpezim capul, să scăpăm de gândurile în exces, să controlăm emoțiile tensionate și să punem corpul în modul parasimpatic.

Simpatic și parasimpatic

Respirația este strâns legată și cooperează cu sistemul nervos. Dacă suntem stresați, începem automat să respirăm mai repede, dar mai puțin adânc. Organismul se pregătește pentru luptă sau fugă pe mai multe fronturi, predomină partea sistemului nervos autonom, pe care o numim sistemul nervos simpatic.

Dar stresul nostru zilnic nu constă în faptul că ne urmărește un urs și avem nevoie de adrenalină, digestie oprită și pomparea sângelui în mușchi pentru a scăpa de acesta. Mai degrabă, fantomele noastre sunt timpul, sarcinile și relațiile interpersonale și nu există nicio scăpare fizică din asta.

Concentrându-ne pe respirație, viteza și profunzimea acesteia, putem activa partea parasimpatică a sistemului nervos autonom și, astfel, putem semnala organismului că nu există nicio amenințare la adresa vieții.

Practicarea respirației conștiente și includerea acesteia în viața de zi cu zi este o modalitate relativ simplă de a vă îmbunătăți sănătatea fizică și mentală și calitatea vieții. Exercițiile de respirație sunt simple, nesolicitante, potrivite pentru aproape toată lumea și pot fi făcute oriunde și oricând.

La ce trebuie să fiți atenți

Dacă suferiți de probleme de sănătate mai grave, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronșic sever sau tulburări psihice mai grave, este mai bine să consultați un medic, kinetoterapeut sau specialist în respirație cu privire la exercițiile de respirație.

Și chiar și oamenii relativ sănătoși ar trebui să înceapă exercițiile de respirație ca orice alt exercițiu, treptat și încet. Mai ales dacă respiri preponderent pe gură timp îndelungat, rapid și superficial, sau ai o perioadă deosebit de stresantă. Sistemul respirator este, de asemenea, format din țesuturi și mușchi care au nevoie de timp pentru a se schimba.

Ca și în cazul oricărui exercițiu, cele mai bune schimbări sunt treptate. Începe cu câteva minute de exerciții de respirație pe zi și treptat corpul tău se va obișnui cu schimbarea și va începe să lucreze într-un mod nou automat, ca atunci când începi să alergi și în câteva săptămâni vei descoperi că scările nu mai sunt o problemă pentru picioarele tale.

Faceți exerciții de respirație inconștient chiar și în timpul meditației regulate sau dacă învățați să cântați la un instrument de suflat. Exercițiile fizice regulate măresc capacitatea pulmonară și calmează și adâncesc respirația.

De exemplu, cântatul la flaut este o activitate distractivă, ușoară din punct de vedere financiar și fizic, dar prin repetare regulată, crește cu siguranță capacitatea pulmonară și adâncește respirația. De aceea este recomandat și ca disciplină terapeutică în tratamentul astmului.

Respirația corectă, până în abdomen

Respirația diafragmatică

Definiția generală este: expirația ar trebui să fie de 1,5 până la 2 ori mai lungă decât inspirația. Dar dacă respiri într-un ritm diferit timp îndelungat, organismului îi este foarte greu să se „reacordeze”, trebuie să te concentrezi asupra acestui lucru și să reziști timp de câteva minute.

Prin urmare, este recomandat să începeți să faceți exerciții de respirație timp de câteva minute pe zi. Poate fi dimineața imediat după trezire, înainte de a merge la culcare sau în orice moment al zilei, chiar și în timpul unei alte activități, cum ar fi o plimbare.

Respirația abdominală, sau respirația diafragmatică este un tip de exercițiu de bază, de respirație. Este preferabil să stăm întinși în timpul acestui exercițiu, sau să ne sprijinim de perete în timp ce stăm în picioare. Este suficient să începem cu 10 inspirații și expirații (respirăm pe nas), important este că în timpul inspirării nu doar pieptul ci și abdomenul se ridică și se extinde. Umerii, gâtul și mușchii trapezi rămân calmi, expirația este relaxată, automată și neforțată.

Veți găsi multe alte exerciții de respirație, un kinetoterapeut, antrenor de yoga, terapeut Ayurveda, antrenor de fitness, sau un expert în respirație, ar trebui să vă poată sfătui cu privire la tehnica corectă.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.