Tehnici moi. De ce ar trebui fiecare maseur să stăpânească elementele de bază ale acestora?

6.2.2024Viața maseuruluiCitire la 5 minut

„Tehnici moi? Ar trebui să fie ceva plăcut.“ Ați întâlnit vreodată o astfel de afirmație de la un client? De mai multe ori, chiar și masorii începători sunt induși în eroare de numele tehnicii, despre care nu se poate pretinde că este blândă și moale, dar relaxează țesuturile moi, cum ar fi pielea, fascia și mușchii. Ce sunt tehnicile moi și de ce ar trebui un terapeut de masaj să învețe cel puțin elementele de bază?

În cadrul tehnicilor moi, se lucrează cu țesuturile moi

Lucrul cu șesuturile moi

Spate rigid, solid, piele imobilă lipită de mușchi, senzație de rigiditate, inflexibilitate, limitarea amplitudinii de mișcare în timpul activităților zilnice normale, zone sensibile (puncte de declanșare), toate acestea sunt indicații pentru utilizarea tehnicilor moi.

În timpul efectuării acestor tehnici se lucrează pe uscat, fără utilizarea unui mijloc de masaj și vorbim despre prelucrarea țesuturilor moi, adică pielea, țesutul subcutanat, fascia și mușchii. Se începe cu tratarea pielii și a țesutului subcutanat, iar după relaxarea acestora, se trece mai adânc la fascii și mușchi. Scopul este de a relaxa și de a îmbunătăți circulația sanguină în zona tratată și, în mod reflex, în întreg oerganismul.

De la neplăcut, la plăcut

Ca să fim sinceri, trebuie să recunoaștem, că pentru majoritatea populației rigide, tratamentul prin intermediul tehnicilor moi este în medie - neplăcut. Întinderea și „dezlipirea“ pielii de structurile de sub ea, sau presiunea asupra punctelor de declanșare, pot fi resimțite ca ciupituri, întinderi, sau ca o durere persistentă, destul de puternică, la limita dintre durere surdă și ascuțită.

Cu toate acestea, relaxarea, îmbunătățirea circulației sanguine, o senzație de căldură și de bine, apar imediat după un tratament corect efectuat, iar vestea bună este că organismul încearcă să mențină acedastă stare mai bună și țesuturile nu au tendința de a se rigidiza în aceeași măsură, sau mai mare, pentru ca fiecare tratament ulterior să fie mai plăcut.

Tehnicile moi, sunt resimțite ca fiind plăcute, de către persoanele, care fac sport în mod regulat, în special yoga și exerciții asemănătoare, care combină forța cu elasticitatea și flexibilitatea. Dimpotrivă, persoanele cu locuri de muncă sedentare, cu lipsă de mișcare, persoanele supraponderale, persoanele inflexibile, cu probleme limfatice și inflamații, percep aceste tehnici ca fiind destul de dureroase.

Lucrul cu durerea

Ca și în cazul altor tipuri de masaje și tratamente și în cazul acestuia, durerea unui anumit client, ar trebui să fie suportabilă pentru acesta. Este necesar să informați clientul în prealabil despre utilizarea tehnicilor moi și să-l pregătiți psihic pentru o posibilă durere. Este potrivit ca clientul să respire prin durere cu respirații adânci, până în abdomen și să se concentreze asupra rezultatului (relaxarea ulterioară). Încurajați-l să nu se teamă nici de exprimarea verbală, care îl va ajuta să gestioneze mai ușor durerea din timpul tratamentului (mormăit, oftat, văitat).

Maseurul se poate aștepta la reacții precum transpirație rece bruscă, ținerea respirației, evitarea stimulilor dureroși, dacă pacientul nu este pregătit pentru o eventuală durere, sau intensitatea acesteia. Atunci când utilizați tehnici moi, este necesar să comunicați și să cooperați cu clientul.

Tehnicile moi includ, de asemenea, tratamentul punctelor de declanșare

Domenii de utilizare

Tehnicile moi sunt utilizate separat în tratamente relativ scurte (max. 15-20 min), pentru durerea și rigiditatea mușchilor și a atașamentelor acestora, pentru mușchii încordați, spasme musculare și migrene, care apar ca reacție la suprasolicitarea fizică, sau psihică și, de asemenea, pentru tratamentul sau relaxarea cicatricilor după leziuni și operații, pentru a accelera vindecarea și regenerarea.

După tratament, pe lângă ameliorarea durerii și a rigidității, observăm și o creștere a amplitudinii de mișcare, o postură corporală mai relaxată și îmbunătățită, circulația sângelui și o senzație de căldură în zona tratată.

Această tehnică este extrem de potrivită și în combinație cu masajul clasic. Mai întâi tratăm țesuturile pe uscat, cu tehnici moi, le putem chiar încălzi anterior cu ajutorul căldurii uscate, ceea ce va ajuta la relaxarea țesutului, iar apoi aplicăm un agent de masaj și continuăm cu masajul suedez.

Maseurul, sau kinetoterapeutul

Kinetoterapeutul efectuează un diagnostic general al obiceiurilor de mișcare ale clientului, din cauza problemelor sale de sănătate și caută o modalitate de a-l ajuta printr-o combinație de tratament, masaj și exerciții fizice, dar se așteaptă la o cooperare activă din partea clientului (de exemplu, exerciții fizice la domiciliu).

La maseur, clientul poate rămâne un beneficiar pasiv al tratamentului, dacă nu știe, sau nu vrea să-și schimbe stilul de viață, sau munca. Tehnicile moi sunt mai mult ca o bază pentru kinetoterapeut, dar dacă maseurul învață să le folosească corect, acestea vor îmbunătăți semnificativ efectul general al masajului.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.