Vizita la maseur ca prim ajutor

2.2.2023Viața maseuruluiCitire până la 10 minut

Ni se întâmplă tuturor câteodată. Ne doare undeva, un mușchi se întinde, ne dislocăm o gleznă, sau datorită statului îndelungat în picioare, apar crampele musculare. Ne spunem că nu e chiar așa de rău și sperăm că va trece curând. După părerea mea, cel mai bun mod nu este să așteptați, ci să rezolvați problema imediat, înainte ca starea să se agraveze și să necesite un medic. Poate cu ajutorul unui maseur și mai ales, să învățați cum să vă ajutați singuri. Articolul acesta a fost pregătit pentru dvs de maseuza și terapeuta Eva Kupilíková.

Vizita la un maseur ca prim ajutor

Remediați problema înainte ca aceasta să devină gravă
Așa apelează la mine adesea, clienții salonului meu de masaj. Uneori, clientul vine la mine spunând „Am fost peste tot.  Nu e nimic grav, dar tot sunt neliniştit.  Mă puteți ajuta dvs?". Apoi, există un al doilea grup de clienți, care mă cunosc deja bine și vin la mine ca primă instanță, rugându-mă să-mi dau cu părerea. Dacă este posibil să rezolvăm problema imediat, sau alternativ cu tratamentul medicului?

Eu am învățat să încerc să rezolv totul imediat, atunci când vine vorba de mine, sau familia mea. Înainte de a se agrava problema și tratamentul în sine să dureze foarte mult timp. De exemplu, dacă o ureche se inflamează din cauza curentului, sau a răcelii. Este bine să încălziți zona în cauză, mie îmi place să folosesc lumânări pentru urechi, sau uleiuri din plante pentru a încălzi urechea și sinusurile. Iar în cele mai multe cazuri problema se rezolvă într-o singură zi. În cazurile mai grave, mergem la farmacie după picături pentru urechi, dar la miringotomie (puncția timpanului) nu se ajunge niciodată. Datorită faptului, că totul s-a rezolvat, înainte de agravarea problemei.

Cele mai magice probleme cu care mă confrunt, sunt mușchii rigizi
Locul cu pricina doare, apare o durere ascuțită în timpul activității mușchiului, iar persoana nu se simte confortabil în propria piele. Este sănătoasă, dar nu se simte bine. Durerea limitează persoana în activitățile sale normale, iar prin influența unui eveniment, alte neplăceri se adună unele peste altele. De exemplu, o entorsă a gleznei doare câteva zile, șchipătați. Prin urmare, încărcați neuniform celălalt picior și mușchii înlocuitori de la piciorul accidentat. În partea inferioară a spatelui, în zona lombară, mușchii se întind prin urmare lateral, asimetric și se contractă și uite așa mai apare o duerere.

Uneori se întâmplă să mă ocup de afecțiuni post-traumatice. Vizitez bunicile după fracturi, când locul dureros nu vrea să se miște după îndepărtarea ortezei. Masez ușor țesutl tensionat din jurul cicatricilor, încălzim ușor mușchii și tendoanele care au fost scoase din acțiune o perioadă lungă de timp. În acest fel, întregul membru obține o circulație mai bună a sângelui, este revigorat și poate funcționa din nou ca un întreg. Împreună ne putem bucura de faptul, că atât de puțin este suficient pentru ca persoana să fie din nou mulțumită!

Acordați atenție gambelor
Mușchii obosiți sau scurtați din diverse motive, trebuie tratați. Cele mai bune rezultate le obțin prin aplicarea tehnicii Bowen prin împingerea ușoară a mușchilor, transversal.

Masajele clasice, ne învață să frământăm mușchiul ușor longitudinal. Mi-a fost foarte util să mă gândesc la un muşchi ca la o coardă. Când coarda de chitară este întinsă corespunzător, se acordă și cântă frumos. Ca și mușchii nostrii. Dacă coarda nu este sufient de întinsă, sau este sugrumată, rezultatul nu valorează prea mult. Așa că „acordez” corzile noastre umane, transversal. Se detensionează și durerea dispare treptat.

Putem explica acest procedeu pe o gambă, care este obosită seara după muncă, sau este predispusă la cârcei. Ne așezăm pe jos, îndoim genunchiul și relaxăm gamba pentru ca mușchiul să se poată balansa. Mușchiul astfel relaxat, îl prindem cu ajutorul degetului mare și îl săltăm.

Mușchiul gambei este compus din două capete, să ne ocupăm mai întâi de cel inferior. Țineți de piele și alunecați cu tot cu ea, de pe mușchi spre interior, între cei doi mușchi - până la mijlocul gambei, de multe ori puteți simți un șanț acolo. Întăriți degetul mare și faceți din el un mic cârlig, pe care îl folosiți pentru a apuca mușchiul și trageți apoi către extetior cu toată mâna. Similar cu ciupirea unei coarde de chitară.

Mușchiul are parte de o durere ușoară, dar durerea dispare rapid și apare relaxarea. De asemenea puteți simți o ușoară încălzire în interiorul gambei. În acest fel, salt mușchiul pe toată lungimea lui de 3-5 ori. Apoi voi lua celălalt mușchi al gambei. Mușchiul interior  îl salt spre interior, iar mușchiul exterior, spre exterior.

Aplicarea forței nu este necesară, dacă mușchiul nu doare cu adevărat, chiar nu exercit presiune. Chiar și acea săltare blândă își va face treaba. Încercați doar.

Învațați arta autoajutorării
Copiii mei știu deja că atunci când ceva doare, ar trebui să-mi spună imediat. De asemenea, ei îmi cer adesea să le ajut prietenii.

Îmi învăț clienții cum să se ajute singuri, acasă. Aflam în ce loc mușchii lor devin rigizi cel mai des și cu ajutorul atingerii blânde, exercițiilor, sau căutând stereotipul mișcării care a provocat totul, încercăm să îmbunătățim situația.

Cazurile în care o persoană se poate ajuta singură includ, de exemplu, crampele la nivelul gambelor și tălpilor, formarea unui pinten calcaneu, greutate în piept, sau, de exemplu, durere la cot și rigiditate în tunelul carpian. Exercițiul și frământarea ușoară a mușchiului este baza pentru ca mușchiul să se relaxeze, să obțină fluxul de sânge necesar și tot ce nu este dorit să  poată fi eliminat din corp.

Îmi sfătuiesc nu doar clienții, ci și publicul larg, cum să aibă grijă de ei înșiși, cum să rezolve totul de la început și să nu aștepte acel „cândva”. Ei înșiși sunt acasă în corpul lor, așa că ar trebui să fie în mod natural interesați să știe cum să-și „repare” corpul și să obțină satisfacție și bunăstare.

Exagerez când spun că într-adevăr durează doar „puțin” pentru că remediul durează doar câteva clipe. Dar mi-a luat un an să învăț toate acestea. Fac practică de ani de zile, adun experiență în fiecare zi, cu fiecare client.

Dacă vreți să învățați lucruri noi despre corpul vostru, nu vă fie teamă. Dacă nu începeți, este imposibil să mergeți înainte. Căutați mai multe informații despre condițiile dumneavoastră medicale și un indicator al călătoriei dumneavoastră  va veni în curând. Mult succes celor curajoși și pregătiți.

Eva Kupilíková

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.