Diagnostic de reabilitare a piciorului 2: examinarea și kinetoterapia piciorului plat

16.4.2024AvansareCitire la 5 minut

În prima parte a articolului despre diagnosticarea piciorului, am explicat teoria propriocepției și modul în care pantofii greșiți ne pot cauza probleme. Astăzi, ne vom uita împreună la partea practică a procesului de reabilitare, care este diagnosticul corect și terapia ulterioară prin mișcare.

Piciorul plat poate afecta și coloana vertebrală

Examinarea pacientului

Aspectul, adică examinarea vizuală, ne interesează în primul rând. Examină cu atenție pacientul în picioare. Pe picioarele goale, evaluăm poziția călcâielor, a tălpii, degetelor de la picioare, distribuția greutății pe picior, umflături, deformări și modificări ale pielii (bătături, piele uscată, înroșită etc.).

În cazul picioarelor plate mușchii care susțin arcul piciorului sunt slăbiți, așa că ne putem aștepta la o scădere, sau la dispariția completă a arcului median. Piciorul plat transversal, este cauzat de o scădere a arcului transversal, dintre capetele metatarsienilor, la femei cauza poate fi, de exemplu, purtarea de tocuri înalte.

În cazul piciorului plat pe plan longitudinal, are loc o aplatizare a arcului longitudinal pe partea interioară a tălpii piciorului. Simptomul este o poziție valgus a călcâielor, ceea ce duce la o încărcare inadecvată asupra articulațiilor gleznei, genunchiului și șoldului și poate duce chiar la o poziție proastă a coloanei vertebrale.

În timpul palpării, examinării prin atingere, acordăm atenție în principal structurilor moi din zona din față a piciorului, de sub genunchi, articulației gleznei și a tălpii. Remarcăm forma lor, elasticitatea, tonusul muscular, reacția la contact, prezența umflăturii și temperatura țesuturilor.

Cu o presiune ușoară, se examinează modificările prezente în țesutul subcutanat, ne va servi și alga Leube-Dicke. Nu în ultimul rând, putem efectua testul Véle, atunci când evaluăm pacientul, într-o poziție înclinată spre înainte, dacă apare flexia degetelor, atunci când centrul de greutate este transferat în față. Dacă aceasta nu apare, sau este minimă, vorbim despre stingerea acestei reacții.

Exerciții pentru picioarele plate

Există mai multe metode de fizioterapie, pentru a influența picioarele plate. Una dintre ele este stimularea senzoriomotorie menționată mai sus, al cărei scop este cea mai bună mișcare posibilă cu cât mai puțin control cortical. Astăzi vom arunca o privire mai atentă asupra acestei metodologii.

Stimularea senzoriomotorie, sau metodologia lui Freeman, urmărește să reactiveze semnalele proprioceptive și exteroceptive pierdute. Exercițiile propioceptive contribuie la menținerea unei stări de echilibru și astfel la interacțiunea perfectă a întregului sistem de mișcare.

Un picior sănătos are o arcuire naturală

Dar să trecem direct la practică. Este recomandabil să începeți stimularea, prin masarea receptorilor pielii de la tălpile picioarelor, împingând cu talpa o mingiuță de tip arici de covoraș.

În terapie, folosim în principal un exercițiu numit „picior mic”, corectarea posturii de stat în picioare, sau exerciții pe platforme instabile. În plus, secțiunile cilindrice și sferice sunt, de asemenea, folosite ca ajutoare.

În cazul piciorului mic, dorim să obținem o contracție izolată a m. quadratus plantae fără ajutorul flexorilor degetelor. Doar trei puncte ale piciorului au contact cu covorașul, iar acestea sunt călcâiul, marginea exterioară a piciorului și mingea de sub degete. În aceste puncte există o acumulare maximă de mecanoreceptori.

Începem antrenamentul piciorului mic în poziție verticală, cu picioarele ușor depărtate, la lățimea pelvisului. Cerem pacientului să contracte talpa piciorului. Contracția izolată înseamnă că încercăm să lucrăm doar mușchiul mentionat mai sus, m. quadratus plantae, fără implicarea altor mușchi. Din această poziție, vom încerca, să deplasăm centrul de greutate înainte, cu 5-10 cm, menținând în mod constant piciorul mic. De asemenea, vom trece și în poziție verticală, cu o ușoară flexie a articulațiilor genunchiului, cu centrul de greutate înainte. Repetăm de câteva ori.

După stăpânirea elementelor de bază, putem modifica ulterior exercițiile, executându-le pe o platformă instabilă, într-un picior, în poziția ghemuit, sau în diverse situații posturale. Atenție la cele mai frecvente greșeli atunci când efectuăm acest exercițiu și anume, când pacientul nu își menține poziția de bază, atunci exercițiul nu se face temeinic și cu concentrare, când nu se efectuează mai multe repetări, sau călcâiul se desparte de covoraș la mișcarea trunchiului, degetele de la picioare sunt flexate, sau atunci când pacientul execută o îndoire înainte, în loc de o mișcare înainte a întregului corp.

În procesul de reabilitare a picioarelor plate, nu lipsește nici antrenamentul mersului corect, mersul pe vârful degetelor, pe călcâi, sau pe marginile piciorului, prinderea unui obiect între degete și deplasarea acestuia etc. În plus, ca supliment la această terapie sunt potrivite și tehnicile de mobilizare și cele soft, conform lui Lewit.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.