Din medicină în wellness și cosmetică - drenajul limfatic

23.1.2024AvansareCitire până la 10 minut

Drenajul limfatic este o tehnică de masaj blândă, lentă, cu un procedeu precis determinat și cu mișcări speciale, care are efecte semnificative nu numai asupra imunității, ci și asupra frumuseții corpului. Aproape fiecare maseur a auzit de masajul limfatic, dar nu toată lumea l-a absolvit și doar câțiva maseuri, îl efectuează în mod regulat. De ce sunt cursurile de masaj limfatic atât de lungi? Care sunt efectele drenajului limfatic și merită învățat? Aflați mai multe.

Masajul limfatic manual

Drenajul limfatic în medicină

Drenaj limfatic, masaj de drenaj limfatic, drenaj limfatic manual, toate acestea sunt denumiri pentru o tehnică de masaj blândă, dar foarte eficientă. Acest tratament se efectuează și sub formă instrumentală și este combinat cu bandajarea sau, mai nou, taping-ul limfatic a părții afectate a corpului și exerciții speciale pentru promovarea fluxului limfatic, reducerea umflăturilor și îmbunătățirea imunității.

Primul masaj de drenaj limfatic a fost efectuat în 1936 la Expoziția Internațională de Sănătate și Frumusețe de la Paris de către medicul danez Emil Vodder și soția sa Estrid, iar prima clinică de drenaj limfatic din lume, a fost înființată abia în 1972.

Drenajul limfatic își are locul său în medicină, se folosește oriunde există umflături din cauza gestionării necorespunzătoare de către organism a fluidelor și acumulării acestora, în special în țesutul subcutanat.

Rezolvă limfedemul primar și secundar (de obicei apare, de exemplu, după ablația sânilor, când ganglionii de la axilă sunt îndepărtați și corpul își pierde capacitatea de a drena limfa din mână), lipedemul, obezitatea, celulita și umflăturile temporare, sau recurente, care apar ca urmare a unei intervenții chirurgicale, sau boli. De asemenea, este indicat ca măsură preventivă pentru unele afecțiuni grave asociate, de exemplu, cu tromboza.

Limfa și sistemul limfatic

Sistemul limfatic este un sistem vascular care reproduce aproximativ sistemul vascular sanguin din organism. Pe lângă vasele limfatice, include și ganglioni și organe limfatice (de exemplu, splina sau amigdalele).

Limfa este un lichid palid, uleios, care se creează în spațiul intercelular și datorită presiunii mai scăzute din capilarele limfatice, se deplasează prin ele, către vasele limfatice, trunchiurile limfatice și în final este alimentată în sânge.

Limfa, ca fluid intracorporal, constă în principal din apă, proteine, globule albe și agenți patogeni sub formă de bacterii, viruși și alte substanțe străine, de care organismul scapă tocmai prin limfă, sau luptă împotriva lor.

Sistemul limfatic este de neînlocuit în domeniul imunității și al protecției organismului și, în plus, îndeplinește un rol de drenaj, deplasează fluidele din spațiul intercelular în fluxul sanguin și echilibrează dinamic proporția de fluide în diferite părți ale corpului după cum este necesar.

Spre deosebire de sistemul cardiovascular, sistemul limfatic nu are propria sa pompă. Mișcarea limfei în vasele limfatice este asigurată de sistemul de valve, pulsul vaselor de sânge din apropiere, mișcarea mușchilor, peristaltismul organelor digestive și o putem ajuta și prin poziționare și masaj.

Drenajul limfatic se realizează și cu mănuși de bumbac

Masajul limfatic vs masajul clasic

Drenajul limfatic s-a mutat relativ recent din domeniul medicinei în domeniul wellness, unde îl înțelegem ca o procedură relaxantă, regenerativă și cosmetică. Este o tehnică foarte blândă și nesolicitantă pentru client, deși acesta se poate simți obosit și somnoros după executarea acesteia.

Clienților ar trebui să le subliniem importanța hidratării, care este cheia acestui tip de masaj, datorită efectelor sale drenante, detoxifiante și imunologice.

Spre deosebire de masajul clasic (suedez), drenajul limfatic este, de asemenea, o tehnică de masaj foarte lentă și blândă, în forma sa de wellness. Se face pe uscat, folosind pudră, sau cu mănuși de bumbac, esența este ca mâinile să alunece liber pe piele.

Masajul limfatic manual, are o procedură precis definită, în primul rând, este necesară eliberarea ganglionilor limfatici deasupra claviculei, pe gât, lângă urechi și pe cap, iar această procedură se repetă și la sfârșitul întregului masaj. Părțile individuale ale corpului, sunt drenate cu mișcări speciale în direcția fluxului limfatic, începând întotdeauna mai aproape de ganglioni și progresând spre periferie.

Foarte căutat pentru efectele sale, este drenajul limfatic facial. Acționează relaxant și în același timp ca o tehnică eficientă de întinerire. Se efectuează fără instrumente de masaj, cu mișcări lente, cu care maseurul deplasează limfa către ganglioni. Scopul este de a elimina umflăturile, pungile de sub ochi, de a relaxa pielea și de a tonifia contururile feței.

Prin faptul că pielea scapă mai repede de produsul metabolic, acesat este mai sănătoasă, arată mai tânără, se regenerează mai repede, este proaspătă, luminoasă, cu un ton uniform de culoare.

Maseurii prea dinamici, care sunt învățați să exercite multă forță în timpul masajului, ar trebui să se gândească bine, dacă doresc să practice drenajul limfatic. Este nevoie nu doar de o cunoaștere mai profundă a sistemului limfatic, ci mai ales de răbdare, blândețe, lentoare și minuțiozitate la efectuarea mișcărilor de masaj.

Drenaj limfatic cu dispozitiv

Ce le poate oferi drenajul limfatic clienților:

  • O drenare ușoară a organismului,
  • Senzație de relaxare, reducerea tensiunii cutanate și subcutanate,
  • Eliminarea umflăturilor,
  • modelare,
  • catifelarea și netezirea pielii,
  • îmbunătățirea stării pielii afectate de celulită,
  • uniformizarea culorii pielii,
  • catifelarea ridurilor,
  • întinerirea, luminozitatea și tonifierea tenului,
  • reducerea pungilor de sub ochi,
  • ameliorarea migrenelor.

Contraindicații sunt bolile oncologice, afecțiunile febrile acute, infecțiile virale și bacteriene, glaucomul, bolile grave ale inimii, rinichilor, ficatului și glandei tiroide, boli de piele și dureri inexplicabile, în special în zona abdominală.

Practicați masajul limfatic corect, sau deloc

De când drenajul limfatic, s-a mutat din domeniul medicinei în wellness, experții din rândurile medicilor și profesioniștilor din domeniul sănătății - specialiști în reabilitare, subliniază necesitatea efectuării lui corect, în conformitate cu procedurile prescrise, cu o presiune foarte blândă și cu o cunoaștere mai profundă a sistemului imunitar și a celui limfatic.

La nemulțumirea publicului profesionist, contribuie și faptul că multe saloane de înfrumusețare, sau masaj, oferă drenaj limfatic instrumental, fără a efectua tratamentul de bază al ganglionilor. În acest fel, pot cauza probleme de sănătate clienților, care au deja probleme cu limfa și umflăturile.

Cursurile de masaj, în care învățați teoria și practica masajului de drenaj limfatic, sunt unele dintre cele mai lungi cursuri suplimentare oferite de școlile de masaj. Drenajul limfatic este căutat și de clienții relativ sănătoși, ca procedură de wellness, tocmai datorită blândeții sale, efectelor sale de relaxare și anti-îmbătrânire. Ei bine, tocmai pentru că este destul de diferit de alte tehnici de masaj, cu procedura sa blândă și lentă, trebuie nu doar să studiați teoria, ci și să vă ancorați bine în practică.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.