Merg pentru prima dată la saună: Cum trebuie să mă pregătesc pentru această experiență?

8.3.2022Fit și confortabilCitire până la 10 minut

De ce fac Finlandezii saună zilnic? Pentru că nu este doar o experiență plăcută, ci și una sănătoasă. Dacă încă nu ați prins gustul saunei, poate că astăzi vă vom convinge, măcar să încercați. Vom discuta despre ceea ce vă așteaptă în saună și despre cum trebuie să vă pregătiți pentru această experiență.

Sauna Finlandeză

Să începem cu beneficiile saunei

Sauna îmbină relaxarea cu menținerea stării de sănătate. Potrivit cercetărilor, mersul regulat la saună servește ca o prevenire a bolilor cardio-vasculare, boli care, din păcate, sunt în fruntea topului mortalității nu doar în Europa.

Chiar și o singură vizită în saună vă poate aduce un somn mai bun, eliberare de stress, ameliorarea durerilor musculare și a oboselii. Vizitarea regulată a saunei îmbunătățește imunitatea, digestia și termoreglarea (în cazul mâinilor și a picioarelor reci) iar ca bonus vă veți alege și cu un ten curat și luminat.

Ce fel de saună să alegeți?

Centrele wellness oferă des, mai multe tipuri de saună. Dacă sunteți începători și nu știți ce ar trebui să alegeți, nu ezitați, întrebați personalul și lăsați-vă sfătuiți.

Clasicul dintre saune este sauna finlandeză. Aici vă puteți aștepta la o temperatură de până la 80-100°C și o umiditate foarte scăzută. Sauna uscată este cea care oferă cele mai multe beneficii dintre cele enumerate.

 Infrasauna

În infrasaună nu este chiar atât de cald, sunt doar 40-60°C și tocmai din acest motiv, este potrivită pentru persoanele care suportă greu temperaturile foarte înalte și aerul uscat (de exemplu cei care au hipertensiune). Infrasauna lucrează pe alt principiu, încălzește tot corpul, în profunzime, nu doar aerul din jurul dvs. O ședință în infrasaună durează cca 30 min.

Cu o umiditate de până la 100% vă puteți întâlni în sauna cu abur. Temperatura nu depășește 50°C iar aburul este foarte des îmbogățit cu sare sau uleiuri esențiale.

Sauna cu plante oferă o umiditate plăcută de 20% și o temperatură de 60-70°C. Pe lângă faptul că transpirați, în sauna cu aburi și cea cu plante, respirați și aerul umed îmbogățit cu extracte din plante, sare sau esențe.

Cum începem cu sauna finlandeză

Dacă sunteți complet începător, este înțelept să vă familiarizați cu principiile și procedura de bază ale saunei. Pentru cei timizi, există și saune cu intervale orare rezervate saunei doar pentru femei, sau doar pentru bărbați.

Pregătirea înainte de saună

Cu două ore înainte de saună evitați mâncărurile grele și uitați cu totul de alcool. Cea mai plăcută stare o veți avea în saună atunci când veți fi „nici sătul, dar nici înfometat“.

Lăsați deoparte toate hainele și bijuteriile, faceți un duș cu apă caldă și săpun și uscați-vă. Nu aplicați nimic pe piele, nici un fel de loțiune de corp, deodorant sau parfum.

Intrați în saună cu părul și pielea uscate și curate, veți sprijini în acest fel eliminarea toxinelor prin transpirație. Ar fi ideal ca picioarele dvs să nu fie reci, în cazul în care realizați că picioarele dvs sunt reci, încălzițile în apă caldă și ștergeți-le cu prosopul înainte de intrarea în saună.

În saună nu au ce căuta costumele de baie și nici papucii din plastic, sau cauciuc! La temperaturi înalte, din aceste materiale sintetice se eliberează tot felul de poluanți.

Accesorii pentru saună

Decursul ședinței de saună

În saună intrați în pielea goală și desculți, acoperiți cu un cearceaf, prosop sau kilt pentru saună. Dacă din lipsă de spațiu nu puteți sta culcat și stați în șezut, corpul se incalzește neuniform din cauza diferenței de temperatură dintre nivelul inferior și cel superior al saunei. Puteți utiliza în cazul acesta o pălărie pentru saună, care vă va proteja capul și părul de supraîncălzire.

Întotdeauna puneți un cearceaf sau un prosop sub dvs, care să vă ajungă până la nivelul picioarelor în cel mai indicat caz. În ceea ce privește temperatura, trebuie să existe acord între toți participanții la saună. Într-o oarecare măsură, puteți controla temperatura așezându-vă pe băncile din partea de jos, sau din partea de sus a saunei.

Respectați eticheta saunei, fiți atenți, deschideți și închideți rapid ușa saunei pentru a elimina posibilitatea de evacuare a căldurii. Percepeți prezența celorlalți vizitatori în saună, nu ocupați spațiu doar pentru dvs. și nu deranjați vorbind cu voce tare. Este nepotrivit să analizați corpurile altor vizitatori din saună acesta fiind considerat un gest foarte nepoliticos și neplăcut.

În partea finală a ședinței de saună puteți utiliza un peeling, sau miere pentru saună, dar țineți cont, să nu stropiți cu transpirație, sau cu produsul utilizat în jurul dvs.

Etapele saunei

O ședință de saună finlandeză are mai multe etape. După ce vă încălziți suficient în saună, spălați transpirația de pe dvs cu apă călduță și răcoriți-vă cu un duș rece, treptat, începând de la extremități către mijlocul corpului, sau cu o revigorare scurtă în bazinul cu apă rece. În unele centre wellness puteți folosi și spațiile exterioare și vă puteți răcori și afară în zăpadă, de exemplu. După răcorire, înfășurați-vă într-un prosop, halat, sau cearceaf uscat, întindeți-vă pe șezlong și relaxați-vă.

Saună cu posibilitate de răcorire în spațiu exterior

O ședință de saună conține de obicei trei, sau patru etape. Ascultați-vă corpul și instinctele și nu forțați nimic. Același lucru este valabil și pentru durata șederii în saună. Recomandabilă este o ședere de 10-15 minute, dar acest aspect este foarte individual și fiecare ședință de saună o veți percepe diferit. Pur și simplu stați în saună până când căldura este suportabilă pentru dvs și relaxați-vă în afara saunei până când începeți să simțiți frigul.

După ultima etapă a saunei, faceți un duș, fără a utiliza gel de duș, sau săpun și nu mai aplicați nimic pe piele. Dacă centrul wellness este dotat cu un tepidarium, vă puteți întinde pe un șezlong încălzit timp de o jumătate de oră.

După saună

Sauna este cea mai benefică seara. Corpul va fi epuizat, dar veți dormi bine. Nu plănuiți nici un fel de activități solicitante după saună. Ideal este un regim de relaxare și somn.

Compensați lichidele pierdute. Băuturile potrivite sunt apa, apa minerală și ceaiurile neîndulcite sau sucuri de fructe diluate. Hidratați-vă înainte de saună, în fiecare pauză de relaxare și după saună. De asemenea este potrivită suplimentarea mineralelor – în special calciu și magneziu. Evitați cu desăvârșire alcoolul!

Cât de des ar trebui să frecventăm sauna?

La început o dată pe săptămână. După ce corpul dvs se obișnuielte, puteți merge la saună de 2-3 ori pe săptămână, sau la fel ca Finlandezii, puteți frecventa sauna zilnic.

După saună este indicat să vă relaxați

Pentru cine nu este indicată sauna

Și sauna are contraindicațiile ei. În saună nu își are locul nimic ce este infecțios, deoarece la temperaturi și umiditate mai ridicate, agenții patogeni reușesc să se răspândească în mediu. Când corpul nostru se luptă deja cu o infecție, nu ar trebui să îl forțăm cu un efort suplimentar în saună.

Excepție este atunci când simțiți primele simptome ușoare ale unei răceli. În cazul acesta, sauna poate ajuta la stimularea sistemului imunitar pentru a face față bolii. Dar aceste încercări cu siguranță nu aparțin saunelor publice! Experimentați pe voi înșivă, într-o saună privată, unde nu riscați să infectați alte persoane.

De asemenea, sauna nu este potrivită în timpul menstruației și a sarcinii (individual), în caz de epilepsie, boli ale sistemului cardiovascular, hipertensiune arterială și boli ale plămânilor, rinichilor și articulațiilor. Evitați căldura și umezeala și în cazul bolilor infecțioase ale pielii.

Nu uitați: nu combinați niciodată ședințele de saună cu alcoolul. Nu consumați alcool înainte, în timpul și nici imediat după ședințele de saună.

Dacă vă hotărâți să încercați sauna, vă așteaptă o experiență relaxantă foarte plăcută, respectând doar regulile de bază. Sauna poate deveni parte a stilului dvs de viață, sănătos.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.