Trebuie să mă dezbrac de tot? Masajul tebuie să doară? O maseuză experimentată răspunde la cele mai frecvente întrebări despre masaj
Clienții își pun multe întrebări înainte de prima ședință de masaj. Maseuza Petra Langer a răspuns la cele mai frecvente întrebări în acest interviu.
Cât de des ar trebui să meargă un om la masaj?
O persoană sănătoasă, obișnuită, care are un loc de muncă sedentar, care are obiceiuri de mișcare incorecte sau nu face mișcare, ar trebui să meargă în mod ideal, la masaj, o dată pe săptămână. Dar nu este un lucru general, din contră este individual. Dacă aveți de-a face cu o problemă de sănătate, masajul este recomandat de obicei de câteva ori pe săptămână pentru o perioadă limitată.
Sunt persoane care nu ar trebui să meargă la masaj deloc?
Există anumite condiții în care clientul, cu siguranță, nu ar trebui să meargă la masaj. Sau afecțiuni medicale, în cazul cărora masajul este interzis. Acestea sunt, de exemplu, toate bolile infecțioase, bolile oncologice sau stările de hemoragie. Sau, în cazul unei oboseli prea mari, după un efort fizic intens, cum ar fi un maraton. Mai ales dacă persoana nu este obișnuită cu masajul. De asemenea, masajul nu este recomandat persoanelor care au varice, sau celor care au hipertensiune arterială și nu o tratează.
De ce pacienții cu cancer nu pot merge la masaj?
Deoarece în timpul masajului, se deplasează limfa iar aceasta copiază vasele de sânge din corp. În timpul masajului, se deplasează și sângele altfel, deoarece corpul se supraîncălzește accetuându-se astfel și circulația sângelui. Celulele canceroase se deplasează cel mai bine prin limfă, deci există riscul răspândirii tumorii în timpul masajului. Și din moment ce există atât de multe tipuri de cancer și originea și evoluția lor nu sunt clare, pacienților cu cancer nu le este recomandat masajul.
Numai când pacientul este la doi ani după vindecare, acesta poate merge la masaj. Excepția o fac pacienții în stadiul terminal, cărora medicii le spun că mai au de trăit doar câteva săptămâni. Atunci trebuie să le facem pe plac cu orice. Chiar și cu un masaj, dacă asta este ceea ce ei își doresc.
Femeile însărcinate pot fi supuse masajului, nu?
Da. Dacă sarcina este fără complicații și femeia a mai mers la masaj și înainte și îi cunoaște efectele, este posibil. Cu toate acestea, masajul nu este recomandat în primul trimestru al sarcinii.
Trebuie însă luat în considerare că masajul femeilor însărcinate este mai blând și maseurul ar trebui să evite anumite puncte de pe corp.
Cum e cu copiii – pot merge și ei la masaj?
Bineînțeles. Dar e bine ca aceștia să fie însoțiți de unul dintre părinți. Maseurul ar trebui să adapteze masajul la copil. Deci, cât rezistă, atât rezistă.
În cazul copiiilor, este necesar să apăsați corpul mai ușor. Dacă copilul este mai mare și face sport, întâlnește masajul în mod normal și nu este nimic special pentru el. Dar dacă are probleme de sănătate și suferă în mod explicit de durere, problema ar trebui abordată prin intermediul unui medic, nu al unui maseur. Se pot întâmpla multe lucruri. Și mai există și masajul special pentru bebeluși.
Cum decurge un masaj pentru bebeluși?
Este un masaj foarte fin. În cadrul acestuia, maseurul face astfel de mișcări care ar trebui să armonizeze copilul, să-l adoarmă sau să-i aducă ușurare în cazul durerilor provocate de colici. Rezultatul masajului ar trebui să fie relaxarea bebelușului.
Care este semnalul că o persoană ar trebui să meargă la masaj?
În primul rând o persoană trebuie mai întâi de toate să-și dorească să încerce masajul. Semnalele specifice sunt cel mai adesea durerea, sau sentimentele de oboseală, rigiditate și tensiune musculară. Mai ales în zona spatelui, în jurul coloanei cervicale și pe umeri. În anumite cazuri poate fi vorba chiar despre durerea de picioare.
În plus, masajul ajută și la relaxarea mentală. Asta înseamnă că, dacă o persoană este suprasolicitată, are multe în cap, trebuie să se deconecteze, chiar și acesta este un semnal că un masaj ar putea fi benefic.
Există mai multe tipuri de masaje. Cum poate afla o persoană, care este cel mai potrivit tip de masaj pentru ea?
Baza este masajul clasic, sau cel suedez. Dacă sunteți interesat de un anumit tip de masaj, urmăriți-l, de exemplu, într-un videoclip pentru a afla în ce constă. Sau acceptați sfatul unei cunoștințe.
Mulți oameni doresc să încerce de exemplu masajul thailandez, dar nu realizează că tehnica poate fi prea dură. Atunci masajul devine neplăcut pentru ei.
Pentru primul masaj, recomand un masaj de relaxare și apoi clientul poate încerca și alte tipuri. Maseur-ul vă va sfătui cu plăcere și, pe baza unei conversații cu dvs, veți alege împreună un masaj adecvat din oferta acestuia.
Dacă clientul dorește să se relaxeze cât mai mult, o alegere potrivită sunt pietrele de lavă. Dacă nu vrea să se dezbrace și are nevoie de un masaj rapid al spatelui, mâinilor și gâtului, recomand un masaj pe bază de presiune, shiatsu. Posibilități sunt multe. Trebuie să încercați, să vă documentați și să întrebați.
Ați menționat dezbrăcarea, în timpul masajului. Clientul trebuie să se dezbrace complet?
Cu siguranță nu, majoritatea clienților își păstrează lenjeria intimă. Maseurii vă vor oferi chiar și lenjeria de unică folosință, pentru a nu o deteriora în vreun fel pe cea a dvs.
Sportivii sunt obișnuiți să se dezbrace complet, deoarece de obicei au propriii lor maseuri. Aici este vorba destul de mult despre relația dintre client și maseur. Când mergi de mult timp la același maseur și îl cunoști, nu te mai deranjează aspectul acesta.
În plus, maseurul acoperă clientul. Doar partea pe care o masează rămâne expusă. În rest, peste tot corpul, există cel puțin un cearceaf ușor, astfel încât masajul să fie plăcut pentru client și ca acesta să se poată relaxa.
Puteți menționa problemele cu care clienții se adresează cel mai des maseurilor?
Este vorba de obicei, despre spate și gât, uneori picioarele. Uneori, sunt alte probleme asociate cu spatele și gâtul. Acestea includ dureri de cap, dureri lombare sau rigiditate a coloanei cervicale. Posibil, externuarea de la serviciu.
În timpul verii, întâlnim des răceala cauzată de aerul condiționat. Nu ne dăm seama de acest lucru, însă, chiar și în decurs de 10 minute, din cauza aerului rece care suflă pe pielea transpirată mușchii se contractă. Aceste locuri apoi dor, simțim o senzație de furnicături și nu ne putem mișca, sau întoarce.
De ce depinde prețul masajului?
Depinde de regiune, de experiența maseurului și, de asemenea, de ce tipuri de masaje oferă. Dacă masajul necesită anumite accesorii, care costă mai mult. Este greu de stabilit. Există mai mulți factori care influențează prețul final.
Un preț mai mare corespunde unei calități superioare sau o astfel de regulă nu se aplică?
Cu siguranță nu. Există o contradicție în procesul masajului, iar aceasta este faptul că zece persoane laudă un anumit maseur, iar a unsprezece-a spune definitv, că nu. Percepția masajului este foarte individuală.
De asemenea, trebuie să vă așezați și personal asupra problemei. Dacă nu vă simțiți confortabil, maseurul poate avea și mâini de aur. Atunci când mergeți la masaj, este important să vă puteți relaxa în mediul oferit.
Dar cum stau lucrurile cu conversația? Ar trebui clientul să vorbească cu maseurul sau mai degrabă să păstreze liniștea?
Majoritatea maseurilor se adaptează clientului. Când clientul vorbește, maseurul ascultă. Dar, în general, îi lasă pe oameni să se relaxeze. În saloane, de obicei, auzim pe fundal muzică instrumentală relaxantă pentru a-l ajuta pe client să se destindă.
Este recomandabil să nu vorbiți în timpul masajului, dar nu este interzis. Masajul ar trebui să aducă, de asemenea, alinare psihică. Aceasta vine de obicei, atunci când clienții vorbesc. Când o persoană se descarcă, efectele psihologice ale masajului se combină cu cele fizice.
Dar, așa cum am spus, maseurii tind să se adapteze. Uneori este suficient dacă răspund într-un singur cuvânt, clientul se liniștește, se destinde și se relaxează.
Există și activități, pe care un client nu ar trebui să le facă în timpul masajului?
Cu excepția cazului în care trebuie să facă față unui apel urgent, nu ar trebui să vorbească la telefon.
Este altceva dacă are o rudă în spital, sau trebuie să calmeze un bebeluș prin telefon. Dar, dacă cineva se ocupă de rezolvarea task-urilor de serviciu, în timpul unui masaj, este foarte păcat. Se privează singur de relaxare.
Desigur, relația trebuie să rămână profesională. Deci mâinile rămân aproape de corp iar clientul nu poate stabili nicio relație „manuală/tactilă” cu maseur-ul, sau mseuza.
Ce recomandăm clienților să facă înainte de un masaj? Cum să se pregătească pentru acesta?
Ar trebui să facă duș, însă, nu întotdeauna lucrul acesta este posibil. Dacă clientul vrea doar un masaj al spatelui și pleacă direct de la serviciu, poate veni și fără să facă duș. Unele saloane au și dușuri, așa că vă puteți spăla și acolo. Clientul se simte apoi mai confortabil.
În nici un caz nu vă recomand să utilizați cremă de corp. Aceasta este o greșeală a clienților, care nu au prea multă experiență cu masajul, unele persoane obișnuiesc să aplice laptele de corp imediat după duș, acesta apoi se amestecă și interferează cu produsele pentru masaj.
Când vine vorba de mâncare, clientul nu trebuie să fie complet mâncat sau complet flămând. Ca și cum ai merge la saună. O masă ușoară, luată cu o oră înaintea ședinței de masaj, este în regulă. Însă, dacă savurați o masă mai grea la prânz, recomand ca aceasta să fie la un interval de cel puțin trei ore înaintea ședinței de masaj.
Cu siguranță nu este în regulă să consumați alimente și băuturi care se balonează, au efect laxativ, sau diuretic. Cum ar fi de exemplu cafeaua. Dacă clientul va încălca această regulă, nu se va simți comfortabil în timpul masajului.
Nici rasul/epilatul nu este indicat, deoarece creează micro-leziuni proaspete ale pielii. Când uleiul sau emulsia intră în ele, acestea se pot irita, sau inflama.
Lucrul acesta este valabil și în cazul bărbaților care au anumite porțiuni ale corpului mai păroase?
Da. În acest caz, maseurul va folosi o cantitate mai mare din produsul pentru masaj. Există bărbați care au fire de păr fine care formează mici noduri. Pe acestea maseurul le taie cu grijă, astfel încât degetul să nu alunece sub ele. Așa că nici domnii nu ar trebui să se radă chiar înainte de masaj.
Masajul ar trebui să doară?
Ar trebui să fie o dusrere plăcută. Pentru anumite tipuri de dureare, clientul trebuie atenționat dinainte. Sportivii știu că presiunea asupra anumitor puncte/noduri poate fi dureroasă. Dar de asemenea știu, că durerea aceasta este spre beneficiul lor. Omul obișnuit, care nu este un sportiv de performață, sau cel care face mișcare doar pentru relaxare, nu este pregătit pentru acest tip de durere.
Este mai indicat așadar, să vină de mai multe ori la masaj și să rezolve punctele dureroase în mai multe ședințe, treptat. În general, însă, masajul ar trebui să inducă o durere plăcută. În caz contrar, atunci când durearea devine neplăcută, persoana contractă automat mușchii și astfel anulează efectul masajului.
Dacă clientul experimentează o durere neplăcută, ar trebui să-i spună lucrul acesta maseur-ului?
Cu siguranță da. Fiecare persoană, are un prag de durere diferit și răspunde diferit la anumiți stimuli. De exemplu, la femei depinde, în ce etapă a ciclului se află. Chiar înainte de menstruație ele sunt foarte sensibile. Masajul pe care îl tolerează în mod normal, poate fi inconfortabil în această perioadă.
Bineînțeles, trebuie să i se spună maseur-ului despre orice durere neplăcută. Acesta va începe să facă mișcări mai fine și mai ușoare, apoi când zona este deja masată, relaxată și încălzită, va încerca din nou mișcări mai puternice. Ulterior clientul va suporta mai ușor, un grad mai mare de durere.
Poate un maseur să îi facă rău clientului, sau să înrăutățească problema cu care acesta a venit la el?
De obicei nu este cazul, dar se poate întâmpla. Nu avem ochi cu raze X, deci nu vedem dacă există o problemă mai profundă în corp.
Uneori clientul pur și simplu nu ne spune ceva. Fie ascunde o anumită afecțiune, fie o face inconștient. De exemplu, îl prinde durerea, ia medicamente anti-inflamatorii pentru ameliorarea durerii și mai târziu vine la masaj. În cazul acesta, corpul nu răspunde cu durere la presiunile din timpul masajului, deoarece medicamentul este încă activ și suprimă durerea. În astfel de situații, starea clientului se poate deteriora ulterior.
Clienții greșesc uneori și nerespectând regimul recomandat de după masaj. Care ar trebui să conste doar din activități relaxante până la finalul zilei. Unii merg să sape în grădină, merg la sala de forță, fac mișcări bruște, zugrăvesc, sau spală geamuri. Toate acestea sunt activități nepotrivite după o ședință de masaj.
Mușchii sunt acum relaxați și încălziți, iar în timpul unor asemenea activități ei se poat contracta. Câteodată clienții merg la o bere imediat după masaj, stau pe terasă, iar acolo îi prinde curentul. De obicei noi maseurii, atenționăm clienții cu privire la aceste aspecte. Nu ar trebui ca după o ședință de masaj clientul să stea în curent sau frig, din contră, sunt recomandate spațiile închise și calde pentru restul zilei.
Așadar, ce le recomandați clienților să facă după o ședință de masaj?
Pe primul loc este regimul de hidratare. Acesta trebuie respectat și înainte de ședința de masaj. Majoritatea mseur-ilor vă întreabă înainte, în timpul și după ședința de masaj, dacă nu vă este sete. Prin regimul de hidratare, trebuie să înțelegem bineînțeles, apă plată, minerală, sau ceai.
O bere, sau un pahar de vin, după ședința de masaj nu dăunează nimănui, dar înainte de masaj, nu consumați nici un fel de băuturi alcoolice. Faptul, că corpul se încălzește în timpul masajului, cauzează o absorbție mai rapidă a alcoolului iar clientului i se poate face rău.
În ceea ce privește activitățile fizice, așa cum am menționat, regimul de relaxare este ideal după masaj. Așadar maxim o plimbare ușoară. Sau, dacă clientul face masaj seara, se poate pune direct în pat și odihni.
Se întâmplă uneori, ca clientu, să adoarmă în timpul masajului. Înseamnă că s-a relaxat complet și că maseur-ul face o treabă bună?
Da, se poate spune așa. Practic, este un semn de încredere, pentru că nu adormi undeva unde nu te simți în siguranță. Așa că noi, maseuristii, o considerăm o demonstrație de încredere sau o recompensă, considerând că clientul s-a se relaxat atât de mult încât a adormit.
Cu ce sentiment ar trebui să părăsească clientul salonul de masaj?
Fiecare client va simți asta în felul său. În funcție de tipul de masaj, se poate simți relaxat și energizat, ca după sport. Sau, poate fi o oboseală plăcută, ca după o saună sau un somn bun. Clientul are corpul și mintea relaxată și o dispoziție bună. Se poate simți ca atunci când ne trezim de dimineață, dar am vrea să ne mai tolnim unpic sub plapumă, la căldură și să mai furăm câteva minute de somn.
Cum trebuie să fie relația dintre client și maseur?
Încrederea este esențială. Deoarece clientul este cel care alege un maseur, încrederea ar trebui să provină din ambele părți. Desigur, maseurul trebuie să mențină o anumită etică. Oamenilor le mai scapă unele lucruri. Atunci când un maseur atinge anumite puncte problematice ale corpului, acesta poate provoca și un val de lacrimi.
Uneori clientul se simte încrezător și vorbește. Dar ceea ce aude maseurul de la client, ar trebui să rămână în sala de masaj. Omul își pune corpul, sănătatea și sufletul în mâinile maseurului. Și cu siguranță, și faptul de a sta semi-dezbrăcat față de cineva este un semn semnificativ de încredere, din partea anumitor clienți.