Cald vs. rece, în masaj și terapie

5.10.2022AvansareCitire până la 10 minut

De ce să ne punem problema căldurii, sau a frigului, în timpul masajului? Deoarece atât căldura, cât și frigul au un efect terapeutic, ameliorează durerile din mușchi, ligamente și articulații și accelerează regenerarea și vindecarea țesuturilor. Astăzi vom avea un pic de teorie și ne vom uita și la aplicarea practică a termoterapiei, în timpul masajului.

Căldură și recele în timpul masajului

Termoterapia

Termoterapia este definită ca adăugarea, sau îndepărtarea căldurii către și din corp, în scopul terapiei, prevenirii sau reabilitării. Prin urmare, acest termen se referă atât la căldură, cât și la frig. Cu termoterapie pozitivă, adăugăm căldură corpului, iar cu termoterapie negativă, o luăm, sau acționăm cu rece asupra corpului. Pentru ca explicația să fie completă, trebuie adăugat, că dacă acționăm asupra căldurii cu o temperatură care nu este percepută nici caldă, nici rece, vorbim de un efect indiferent al termoterapiei și de o temperatură izotermă (neutră).

Toleranță la căldură

Percepția stimulilor de temperatură este destul de individuală, dar cu toate acestea sunt stabilite anumite valori generale. De obicei evaluăm o temperatură între 34 și 36°C ca fiind indiferentă, stimulii de la 37 la 40°C sunt calzi pentru noi, până la 45°C fierbinți, iar peste 46°C foarte fierbinți. O astfel de clasificare se aplică însă, mai degrabă apei, de exemplu, în cazul unei comprese cu parafină, putem tolera până la 60°C.

Alți factori care influențează rezistența la căldură sunt:

  • ce parte a corpului este expusă stimulului de temperatură (cu cât este mai mică, cu atât corpul tolerează mai ușor temperatura)
  • circulația sanguină afectată, sau afectarea nervilor în anumite afecțiuni medicale, în jurul cicatricilor, arsurilor și leziunilor similare
  • umiditatea pielii (pielea uscată poate rezista la temperaturi mai ridicate)
  • vârsta - copiii mici și vârstnicii au o capacitate redusă de a tolera fluctuațiile de căldură
  • obișnuința - oamenii obisnuiți cu saune, sau cu dușuri reci regulate, evaluează diferit stimulii de temperatură
  • factori fizici individuali și starea psihică actuală
Fiecare percepe căldura diferit

Efectele căldurii și ale frigului

Pot fi împărțite în generale și locale. Efectele locale ale căldurii se manifestă ca vasodilatație (expansiune a vaselor de sânge), relaxare musculară, ameliorarea durerii (cronice), creșterea amplitudinii de mișcare a părții corpului tratate, înmuierea țesuturilor și relaxarea mușchilor, pielii și ligamentelor.

Efectele generale ale căldurii se manifestă printr-o creștere a metabolismului în celule, care îmbunătățește nutriția acestora, regenerarea și vindecarea mai rapidă a țesuturilor, susținerea imunității, iar cu încălzire lentă (nu șoc) o scădere a tensiunii arteriale, o creștere a ritmul cardiac, un efect relaxant sau sedativ.

Frigul contractă local vasele de sânge (vasoconstricție), reduce durerea (acută) și reduce sângerarea și umflarea țesuturilor. În general, efectul frigului reduce metabolismul în celule, reduce inflamația și tendința de umflare, previne spasmele și are un efect analgezic ușor.

Utilizarea termoterapiei în timpul masajului

Să trecem de la teorie la practică. În timpul unui masaj clasic, nu putem evita producerea de căldură, aceasta este creată prin frecare. Supraîncălzirea țesuturilor în timpul masajului este susținută și de alegerea agenților de masaj, de consistența, compoziția și cantitatea acestora, precum și de temperatura corporală a maseurului și a camerei de masaj în sine.

Putem folosi unele efecte locale ale căldurii pentru a face ca masajul oferit clientului să aibă un efect mai bun. Aplicând căldură, putem înmuia țesuturile și le putem pregăti pentru masaj. Înseamnă că maseurul obține un rezultat mai bun cu același efort, sau cel puțin același rezultat de masaj cu mai puțin efort.

Masați cu ulei încălzit

Există multe modalități de a încălzi partea masată a corpului înainte de masaj. Probabil cel mai simplu dintre ele, pe care îl putem încorpora în mod natural într-un masaj, este utilizarea uleiului de masaj încălzit. În saloanele profesionale folosim încălzitoarele pentru ulei de masaj.

În cazul masajul sportive, sau anticelulitic, putem pune în circulație sângele și genera căldura, atunci când folosim agenți speciali de masaj, așa cum sunt cremele anticelulitice,uleiurile sau emulsiile cu efect de încălzire.

O altă posibilitate, mai ales în lunile reci, de a crește confortul clientului și în același timp de a-i incălzi mai repede corpul si mușchii, este utilizarea padului electric de încălzire. Putem aplica purtători de căldură direct pe mușchii rigizi, indiferent că aceștia sunt cu nămol de turbă (mențin căldura de 5 ori mai bine decât apa), cu gel, sau minerali. Desigur, purtătorii de căldură trebuie preîncălziți.

Un instrument interesant în terapia prin masaj este utilizarea cremelor funcționale (Strongpower, Muay, Tiger balm). Aceste amestecuri pe bază de mentol și salicilat de metil răcesc mai întâi țesutul, ceea ce suprimă formarea de umflături, apoi îl vascularizează eficient și îl încălzesc profund pentru mai mult timp. Acest lucru declanșează procesele de vindecare și regenerare, precum și ameliorarea durerii.

Terapie prin căldură

Unele tipuri de masaj și terapie funcționează direct cu utilizarea căldurii. Masajul cu pietre vulcanice, moxibustia, încălzire cu lumină infraroșie și împachetări cu parafină se bazează și pe efectele pozitive ale căldurii transmise organismului.

Și termoterapia are contraindicații

Nu aplicăm căldură la 24 de ore după o accidentare, în caz de hemoragii, umflături și boli de piele. Frigul poate deteriora locurile cu circulație sanguină slăbită, răni deschise și nu o folosim nici pentru persoanele cu alergii la frig.

Căldura sau frigul pot fi instrumente eficiente pentru maseur. Cu ajutorul lor, un masaj poate fi efectuat cu rezultate mai bune, nu numai la nivelul corpului masat, ci și cu un beneficiu general, mai mare pentru sănătatea și imunitatea clientului. Prin urmare, merită să învățați să lucrați cu căldura și să o includeți în procesul de masaj.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.