Masăm seniori: aceste tehnici sunt cele mai bune pentru ei

14.6.2021AvansareCitire până la 10 minut

Care este specificul masajului seniorilor? Ca la orice client, este foarte individual. După vârsta de șaizeci de ani, oamenii se află în diverse condiții. Maseurul alege o abordare diferită pentru un domn fragil care a stat la birou toată viața și alta, pentru o doamnă care a practicat Pilates toată viața. Deși sunt ambii în vârstă.

klasszikus hátmasszázs senior férfi

Ce trebuie luat în considerare

  • Corpul seniorilor poate fi mai sensibil, de exemplu, osteoporoza este mai frecventă la femei, oasele sunt mai fragile, vasele de sânge nu sunt la fel de flexibile, pot apărea ușor vânătăi.
  • Sensibilitate la durere, frig și curent – la vârstnici, în general, alegem presiunea ușoară până la moderată în timpul masajului și acordăm atenție unei acoperiri temeinice a părților corpului pe care nu le masăm în momentul dat.
  • Piele mai subțire și mai sensibilă – alegem uleiuri de masaj nutritive, care hidratează bine pielea.
  • Posibile boli, sau leziuni – îi întrebăm întotdeauna despre hipertensiunea arterială, diabet, inflamația articulațiilor, medicamentele utilizate, etc – înainte de efectuarea masajului, este adesea potrivit ca ei să se consulte cu medicul curant.
  • Seniorii pot avea o problemă în a rămâne culcați într-o singură poziție în timpul masajului – îi întrebăm dacă le este confortabil, dacă este nevoie, întrerupem masajul, îi ajustăm clientului poziția.
  • La o vârstă mai înaintată, recțiile și mișcările persoanelor încetinesc în general – avem răbdare și ne bazăm pe o rezervă de timp mai lungă pentru ca clientul să se dezbrace și să se îmbrace, să se urce pe masa de masaj, sau să coboare de pe aceasta.

Motivația posibilă pentru masaj – singurătatea

Din nefericire se întâmplă foarte des, ca o persoană în vârstă să se simtă singură. Decesul partenerului de viață, copiii care trăiesc la distanță și lipsa de socializare – toate acestea pot duce la căutarea masajului nu doar ca terapie pentru corp ci și pentru suflet.

Rolul maseurului este de a echilibra timpul alocat pentru masaj, astfel încât clientul să se simtă bine. Dacă seniorul simte nevoia să și vorbească, un maseur empatic și sensibil îi va crea spațiul necesar pentru a face acest lucru.

masaj spate clasic, femeie senior

Ce tehnică de masaj să alegem pentru un senior?

Un ajutor nu doar pentru terapeut, ci și pentru rude sau prieteni care ar dori să-i facă o bucurie seniorului, cu un cadou sub forma unui masaj, dar care ezită cu privire la alegerea tipului de masaj potrivit.

1. Masajul clasic, respectiv forma relaxantă a acestuia

Masajul clasic (suedez) este ceea ce majoritatea oamenilor consideră că este un masaj. Pentru seniori (deși este necesar să se țină seama de nevoile individuale ale clientului) alegem o presiune mai blândă, mișcări mai lungi și mai lente, ne concentrăm pe încălzire și activarea musculară, acordăm o atenție specială articulațiilor și tendoanelor.

Tapotările pot fi omise, sau realizate într-o formă fină. Dintre agenții de masaj, potrivit este uluiul, dar și extractul uleios de plante, de exemplu uleiul de arnică, care încălzește țesuturile și ameliorează durerea.

2. Masajul aromaterapeutic

Un masaj special care utilizează diferite uleiuri esențiale în funcție de starea sau problemele organelor individuale, acesta poate fi o terapie bună pentru corp pentru persoanele în vârstă, dar și o experiență extraordinară și plăcere pentru simțuri.

3. Masajul reflexologic pentru picioare

Terapeuții în masaj reflexologic știu, că prin presiunea exercitată pe anumite puncte plasate pe tălpile picioarelor, pot influența întregul organism. Masajul reflexologic poate avea un efect stimulator asupra întregului corp, dar atenție - poate declanșa și procese de detoxifiere.

Un terapeut experimentat va instrui clientul și îi va descrie efectele masajului în prealabil. Avantajul este că masajul poate fi efectuat într-o poziție semi-așezată și nu este nevoie ca clientul să se dezbrace.

masajul reflexogen al tălpii

4. Lomi-lomi

Masajul hawaian, tradus ca „mâini iubitoare”, este unul foarte relaxant și plăcut. Se masează cu mișcări lungi continue pe tot corpul. Și tocmai aici trebuie pus accentul.

Corpul seniorilor trebuie abordat cu mare respect și dragoste pentru ca aceștia să se poată bucura de masaj. Pentru o persoană în vârstă și singură, atingerea blândă și empatică a unui maseur poate fi cu adevărat vindecătoare.

5. Shiatsu

Masajul japonez, cu presiuni ușoare, se efectuează de obicei în haine largi și confortabile, pe o saltea. Shiatsu este o terapie de relaxare foarte plăcută, care relaxează și revigorează întregul corp.

6. Drenajul limfatic

Un masaj delicat, dar eficient pentru stimularea limfei. Deși un efect secundar al drenajului limfatic este relaxarea mușchilor și articulațiilor, acesta este destinat în primul rând persoanelor ale căror corpuri rețin apă în țesutul subcutanat, care suferă de umflături și senzație de picioare grele, cearcăne și pungi sub ochi, degete umflate și așa mai departe.

Drenajul limfatic manual, efectuat în mod regulat, va avea ca rezultat o imunitate îmbunătățită, o piele mai frumoasă și un organism mai plin de vitalitate.

7. Masajul cu pietre vulcanice

O procedură de lux, relaxantă, în care maseurul masează cu pietre vulcanice netede, încălzite în baie de apă. Încălzește mușchii și articulațiile profund, elimină ușor surplusul de apă din organism și tratează pielea cu o combinație de ulei de masaj și picături de apă.

Cu toate acestea, acest masaj nu este potrivit pentru persoanele cu probleme ale pielii care ar putea fi agravate de combinația de apă, ulei și căldură, precum și pentru persoanele cu tensiune arterială crescută, sau instabilă, datorită efectului intens de supraîncălzire.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.