Ca să nu mai doară cervicalul

6.6.2023Fit și confortabilCitire până la 10 minut

Aproape toată lumea s-a confruntat cu durerile neplăcute din zona cervicală, în timpul vieții, iar această durere este deja un însoțitor zilnic pentru un număr mare de oameni. De ce ne „doare după gât“ și ce putem face, pentru a preveni aceste dureri? Durerile totuși nu dispar, doar așa de la sine. Ca și în cazul oricărei dureri și în acest caz, este valabil faptul că, corpul ne transmite că facem ceva greșit.

Dureri în zona cervicală

Stresul nostru cel de toate zilele

Coloana cervicală este cea mai scurtă, mai subtilă și mai flexibilă secțiune a coloanei vertebrale. Mișcă gâtul și capul, care cântăresc în medie până la 4,5 kilograme.

Majoritatea populației oferă multă muncă coloanei cervicale și mușchilor gâtului, capului, umerilor și spatelui superior, deoarece într-o eră a tehnologiei petrecem prea mult timp într-o poziție rigidă, în spatele computerului, sau cu capul aplecat peste un smartphone, sau întinși pe canapea în fața unui ecran.

Corpul uman este conceput să se miște într-o poziție verticală și să se învârtă, ceea ce le interzicem atât de des copiilor. Orice poziție în care rămânem mult timp fără să ne mișcăm, pune o presiune nepotrivită asupra corpului nostru. Un stil de viață sedentar și stresul prezent permanent, pentru mulți dintre noi, provoacă rotunjirea spatelui, capul cade înainte și mușchii gâtului și a coloanei cervicale sunt supraîncărcați.

Problemele cu mușchii gâtului și a coloanei cervicale pot apărea și din cauza anomaliilor congenitale, a bolilor, sau după o accidentare. Aceste afecțiuni aparțin fizioterapeuților și medicilor și este inutil să suferiți, să ezitați și să nu încercați să rezolvați situația.

Înlănțuirea

Mușchii lucrează în lanțuri, începând de la picioare până la vârful degetelor de la mâini. Dacă supraîncărcăm mușchii capului și a gâtului, aceștia devin rigizi, în interiorul lor se creează trigger points, iar mai târziu apar spasmele.

Vertebrele mici ale coloanei cervicale sunt asuprite de mușchii rigizi, iar dacă afecțiunea nu este abordată, nervii suferă treptat. Rezultatul este rigiditate, furnicături, amorțeală a degetelor, dureri care țâșnesc în cap sau umeri, scrâșnit, sau scârțâit în spatele gâtului, mobilitate limitată și, în consecință, calitatea slabă a somnului, țiuit în urechi și alte simptome neplăcute.

Dacă mușchii superficiali preiau munca mușchilor profunzi de-a lungul coloanei vertebrale din cauza unei poziții inadecvate, aceștia din urmă „se lasă” și slăbesc. Tiparele de mișcare se modifică în timp, iar mușchii deja supraîncărcați de suprafață, sunt implicați și în activități în care ei în mod normal nu au niciun rol și devin activi și la tastarea de la tastatură, sau la anumite mișcări ale brațelor.

Nu faceți și mai mult rău

Opt ore de ședere rigidă la computer, sunt greu de compensat cu două, sau trei masaje pe lună, iar dacă o persoană nu adaugă mișcare adecvată și direcționată, pentru a relaxa părțile supraîncărcate, durerea poate deveni cronică. Activitățile potrivite sunt cele care relaxează și întăresc gâtul și, în același timp, ameliorează stresul din punct de vedere psihologic. Dacă hobby-ul dvs este croșetatul sau ciclismul, gâtul dvs este sub presiune aproape non-stop.

Un somn bun

Desigur, pe lângă somn, și acesta doar atunci când aveți salteaua și perna potrivite și dormiți un număr suficient de ore cu un somn de calitate, neîntrerupt. Kinetoterapeuții spun, că recomandarea tuturor persoanelor, să folosească o pernă cu formă ortopedică și o saltea mai dură, nu este o garanție a unui somn de calitate. Și aici este valabil faptul că, poziția potrivită este cea care ne face să ne simțim bine. Dacă simțiți nevoia uneori să dormiți fără pernă, sau cu o pernă înaltă sub cap, faceți lucrul acesta. Adaptați duritatea saltelei la greutatea, vârsta și starea dvs de sănătate, astfel încât să vă treziți cât mai odihniți și relaxat.

Surprinzător de multe probleme de rigiditate a gâtului, întâlnesc maseurii, în special vara. Cauzele sunt curentul și aerul condiționat, de aceea ar fi indicat să vă acoperiți gâtul cel puțin cu o eșarfă ușoară și să setați clima din mașină și birou în așa fel, încât să nu sufle direct pe corp.

Aranjați-vă postura și mediul

Dacă este posibil, creați-vă cele mai potrivite condiții la locul de muncă. Țineți monitorul computerului drept în fața ochilor, astfel încât să îl priviți cu gâtul drept, coatele trebuie să se sprijine ușor pe masă la un unghi de 90° față de corp, iar umerii și coatele să nu depășească corpul.

Nu purtați genți și rucsacuri grele pe un singur umăr și nu folosiți umărul pentru a ține telefonul la ureche. În afară de statul incorect, acestea sunt cele comune obiceiuri proaste, care duc la dureri de gât, dureri de umăr și probleme cu mușchii din jurul omoplaților.

Imaginați-vă că sunteți o marionetă cu o sfoară care vă iese din cap. Întidenți-vă după ea, așezați-vă în capul oaselor, cu bazinul relaxat, ușor înclinat, îndrepștați și întindeți capul, împingeți ușor bărbia în piept, inspirați adânc și lăsați umerii să cadă natural în spate și în jos. Concentrați-vă să lucrați mușchii din mijlocul spatelui, de sub omoplați, ca și cum ați strânge și lega acolo un corset imaginar.

Rețineți această poziție și întoarceți-vă conștient la ea, cât mai des. Nu uitați însă de mișcare. Minim o dată pe oră, ridicați-vă din fața computerului, faceți câteva exerciții, priviți în depărtare, ideal ar fi să priviți afară prin geam, sau închideți ochii, întindeți mâinile deasupra capului câteva seunde, rotiți încheieturile, sau chiar brațele întregi.

Răsfățați-vă cu un masaj regulat, mișcare și suficientă relaxare, râsete, stare de bine pentru a compensa stresul zilnic. Recompensa ar trebui să fie relaxarea mușchilor gâtului, o mai bună flexibilitate, mai puține dureri de cap și un somn mai odihnitor.

Ce facem în cazul durerii acute a cervicalului

În cazurile acute, ca prim ajutor, încercați să relaxați gâtul cu un masaj, rulând pe o bilă sau bilă dublă, ceea ce puteți face și la birou, la perete, dacă aveți posibilitatea să vă întindeți, puteți utiliza și o rolă cu formă potrivită. Ameliorarea durerii poate fi adusă și de massagerul trigger- points special format, cu ajutorul căruia puteți masa singuri exact acel punct care vă doare.

Un ajutor potrivit este și căldura uscată. Foarte practici sunt plasturii, care se lipesc pe corp, dar peste un strat subțire de îmbrăcăminte mulată. În cazul problemelor cu zona cervicală, este bine să aveți la îndemână o eșarfă, lipiți plasturele pe aceasta și cel puțin 12 ore veți avea o compresă caldă asigurată, pe careo puteți da jos în cazul unui meeting, la volan, la sală, sau la duș.

Pentru încălzirea zonei cervicale este destinată și perna încălzitoare cu nămol de turbă, pe care o puteți încălzi rapid la microundă, în baie de apă, sau în apă fierbinte. Practice sunt și cremele și balsamurile funcționale, care încălzesc, îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul mușchilor, iar datorită ambalajului mic, le puteți avea la îndemână oricând.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.