Știți să vă acordați corect mușchii? Cum să faci corect un masaj acasă, pentru ameliorarea congestiei provocate de suprasolicitare
Mușchii obosiți din cauza suprasolicitării, sau din cauza statului rigid pe scaun la locul de muncă, știu să se facă cu siguranță simțiți în vremurile aglomerate din ziua de astăzi. Sunt puține persoane care nu suferă de dureri ocazionale, noi ceilalți, ar trebui să învățăm câteva proceduri simple, care ne vor ajuta în ameliorarea durerii. Eu personal am învățat aceste proceduri în special pentru mine, iar acum încerc să le transmit mai departe clienților și copiilor mei și încerc, de asemenea, să le fac cunoscute și publicului larg. Pentru că cel care se poate descurca singur, este întotdeauna rege.
Vă simțiți mușchii rigizi? Relaxați-i mai întâi.
Stocul de acasă, de creme și balsamuri pentru ameliorarea durerii, este cu adevărat divers, la unele persoane, iar oamenii mă întreabă des în salonul de masaj, ce anume le recomand.
Am avut dintotdeauna o preferință, dar în timp și, cu cantitatea tot mai mare de experiență acumulată, au apărut și alte opțiuni. Înainte preferam gelurile și uleiurile de încălzire, cu efectele benefice ale plantelor precum castanul, tătăneasa, sau arnica, chiar și plantele chinezești m-au ajutat foarte mult. Unora le place puterea cânepei, sau a chiliului, eu astăzi recomand clienților mei un gel special, care susține regenerarea, care rezolvă în primul rând leziunile, dar relaxează eficient mușchiul, acesta devenind mai suplu și mai lipsit de durere.
Dar, nici cel mai renumit medicament, nu poate ajuta, atunci când corpul este ca betonul. Voi compara corpul cu o grădină, dacă solul este uscat, cu crustă impermeabilă și tare, udarea nu va face nimic. Apa alunecă pe argilă și nimic nu este absorbit. Când luați o sapă, prelucrați solul și spargeți crusta uscată, fiecare picătură care cade în sol, va fi folosită și plantele se vor descurca mai bine.
În loc de sapă, atunci când vorbim despre corpul uman, trebuie să folosim palmele, un ajutor de nădejde la noi acasă sunt ventuzele de silicon și gelul regenerant, cu această combinație știu să mă ajute deja, până și copiii mei. Puteți folosi și pistolul de masaj, căldura uscată sub forma pernelor încălzitoare, mingile pentru masaj, role pentru fascii și așa mai departe.
Ca prevenire, recomand exercițiile cu frânghiile elastice, folosind metoda sistemului SM, care pentru mine este numărul unu în rezolvarea problemelor mușchilor folosiți neuniform, pe partea dreaptă și stângă a corpului, sau pentru postura scoliotică a coloanei vertebrale. Dezavantajul este că trebuie să înveți să faci corect aceste exerciții, altfel nu te poți aștepta la miracole, așa că recomand găsirea unui antrenor experimentat, sau măcar videoclipuri de îndrumare.
Când masați apoi mușchii parțial relaxați cu produsul preferat, substanțele sale active pătrund mai bine în straturile pielii și pot face „miracole” asupra unui anumit mușchi.
Acordarea mușchiului contractat
Cel mai bun ajutor sunt întotdeauna, propriile noastre mâini, nu toată lumea cunoaște însă, masajul clasic și nu ajungem cu propriile brațe, să ne masăm întreg corpul, pentru asta ne servesc însă, accesoriile enumerate mai sus. Pentru a fi capabili să vă auto-ajutorați, este important să înțelegeți principiul rigidizării mușchiului.
Imaginați-vă mușchii ca fiind un păr foarte lung. Atâta timp cât nu îl veți pieptăna în mod regulat și nu veți separa firele unele de celelalte, acestea se vor încâlci tot mai mult și mai mult, până când nici măcar o simplă coadă de cal, nu va fi estetică fără folosirea piaptănului.
Mușchii sunt ca fibrele și dacă nu îi tratăm cu eliberare regulată a tensiunii (ca părul prin pieptănare), se vor încurca cu timpul ca urmare a efortului și se vor forma în ei mici noduri, care pot duce apoi la o rigidizare a întregului mușchi - ca părul sub formă de dreadlocks.
Masând transversal mușchiul, separăm fibrele individuale una de cealaltă, îmbunătățim circulația sanguină la nivelul acestora, fluidele din jur sunt schimbate și substanțele reziduale care sunt blocate pe loc din cauza tensiunii, sunt spălate, iar oxigenul și nutrienții ajung în mușchi și fibre.
Tehnica pe care eu o folosesc în salonul de masaj și pe care le-o predau și clienților mei, pentru ca aceștia să se poată auto-ajutora, se numește tehnica Bowen. Farmecul acestei tehnici îl demonstrez cu ajutorul unei chitare. Atunci când doriți să cântați o melodie, luați chitara și ciupiți coarda, aceasta vibrează în întregime, dar sunetul nu. Dar când treceți cu degetul peste coardă, pe toată lungimea ei, aceasta aproape că nici nu se mișcă și nu mai sună deloc plăcut urechii.
Imaginați-vă corpul ca o colecție de fibre, care sunt atașate de schelet, într-un anumit grup și direcție. Când începeți să cântați la aceste fibre – corzi, veți realiza că ceva neobișnuit se petrece cu dvs. Clienții care vin la mine cu o rigiditate severă a mușchilor, simt durere, de aceea eu ciupesc doar fin, încet, iar câteodată pare că nu fac aproape nimic, dar ameliorarea nu întârzie să apară și acesta este scopul principal.
Persoanele care vin regulat la masaj, nu simt atât de multă durere, dar spun că simt o ușoară vibrație pe corp. Ca și coarda acea de chitară, care vibrează un timp după ce ați ciupit-o.
Datorită acestor atingeri, din organism sunt eliberate substanțele în exces, pe care metabolismul cumva nu le poate nicicum scoate din organism. Am feedback pozitiv pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățirea dispoziției și creșterea motivației pentru diferite activități.
La fel cum la chitară se cântă cu ajutorul degetului mare, sau a degetelor, pentru acordarea mușchilor puteți utiliza degetul mare, arătătorul, sau și mai des degetul mijlociu. Fiecare parte a corpului este accesibilă în alt fel, așadar este nevoie să încercați, cum vi se „potrivește mai bine“ la mână. M-am concentrat pe procedurile de auto-tratament în detaliu, în videoclipurile mele de tip tutorial.
Cea mai importantă informație pentru dvs este faptul că nu puteți face niciun rău cu această procedură. În cel mai rău caz nu veți ajuta, dar acesta este cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Gândiți-vă că, cu cât zona doare mai tare, cu atât este mai speriată și trebuie să vă mișcați cu atenție, răbdare și blândețe până când zona se relaxează. Se îmbunătățește circulația sângelui, iar durerea cedează. Uneori procedez așa, că tratez zona în mai multe faze. Lucrez într-un punct, apoi trec la altul și după o pauză mică, revin din nou la locul inițial și îl prelucrez din nou ușor.
Aproape totul poate fi acordat
Chiar și în partea cu păr a scalpului există mușchi, pe care are sens să îi acordăm. De exemplu, rigiditatea în locul în care se află poziționate brațele ochelarilor poate fi interesant de dureroasă și poate influența și durerea de cap. Pe perinița de sub degetul mare, există de asemenea, un grup de mai multe fibre musculare, pe care clienții le raportează adesea ca fiind sensibile, atunci când sunt suprasolicitate. Degetul mare este foarte activ și în cazul unei prinderi minore (pensulă, schimbarea unui bec) se poate face simțit, prin intermediul unei dureri neplăcute.
Prin acordarea fibrelor musculare se pot ameliora cu succes cârceii din gambe, senzația de picioare grele după o zi de muncă și de semenea, pintenii din călcâie. Chiar și umărul înghețat poate fi cu ușurință tratat cu ajutorul acestei tehnici. Pentru mine, aceasta este o mare salvare, pentru că mă pot ajuta singură și clienții mei știu, că eu nu renunț.
Încontinuu caut mușchii rigizi care cauzează durere. Cu cât începem căutarea unei soluții mai devreme, cu atât mai ușoară și mai rapidă este revenirea la starea inițială de bine. De aceea vă spun să nu renunțați și să căutați. Eu le-am găsit pe ale mele. Acum este rândul dvs, iar în cazul în care, drumul indicat de mine vi se pare plăcut, eu vă pot ghida.
Maseuza și terapeuta dvs Eva Kupilíková