Uleiuri esențiale pentru un somn mai bun
Mirosul este un fenomen pe care se bazează mai multe industrii. De ce are un efect atât de puternic asupra noastră? Nu există foarte multe cercetări despre aromaterapia în sine, deși simțul olfactiv, este unul dintre cele mai extraordinare simțuri pe care le avem. Informațiile călătoresc prin nas, direct către centrii creierului responsabili de memorie și emoții. De aceea, mirosurile preferate ne pot calma, ne pot evoca amintiri plăcute, iar unele esențe ne pot ajuta și cu problemele legate de somn.
Mirosul și buna dispoziție
Deoarece mirosurile sunt relativ puternic asociate cu emoțiile la majoritatea oamenilor, ele pot evoca nu numai sentimente plăcute, ci și unele mai puțin plăcute. Gândiți-vă la ultima mâncare de la care v-ați îmbolnăvit. Majoritatea oamenilor, nu pot ”nici măcar mirosi” o astfel de mâncare, pentru mult timp. Mulți oameni, chiar și la vârsta adultă, simt o anxietate ciudată când vizitează școala, sau grădinița. Amintirea mirosurilor este, de asemenea, printre altele, responsabilă de acest lucru.
Capacitatea de a influența starea de spirit cu ajutorul mirosului, nu este folosită doar de producătorii de parfumuri, ci poate fi folosită și terapeutic. Sub formă de uleiuri esențiale pure, chiar și în caz de insomnie. Folosim esența ca un declanșator, care trece corpul de la o reacție la stres la o stare de odihnă.
Avantajul este absența efectelor secundare, nu există pericolul formării unui obicei nesănătos, iar utilizarea uleiurilor esențiale în sine este sigură, plăcută și relativ ieftină dacă sunt respectate principiile de bază. Uleiurile esențiale sunt concentrate și trebuie să folosiți doar câteva picături, pentru a produce efectul dorit.
În ce fel ar trebui utilizate uleiurile esențiale?
Hipocrate pe vremea sa, deja recomanda, arderea mănunchiurilor de ierburi aromatice și amplasarea acestora lângă bolnavi. Din experiența aromaterapeuților, în cazul problemelor cu somnul, combinațiile de uleiuri esențiale selectate, funcționează cel mai bine. Esențele se completează, iar efectul final este unul mai puternic. Desigur, aromaterapia poate să nu fie soluția pentru toată lumea, dar cu siguranță merită încercată înainte de a încerca ceva de calibru mai puternic, pentru insomnie.
Primul pas, este să aflați care ulei esențial, sau combinație de uleiuri esențiale, are efect asupra dvs. Dacă sunteți tulburat de neliniște și stres în timpul zilei, iar asta nu vă permite să dormiți noaptea, puteți mirosi amestecul de uleiuri esențiale, de mai multe ori pe zi.
Dacă includeți și un ulei de masaj vegetal, puteți aplica amestecul, pe zonele corpului, unde se aplică de obicei și parfumul. Pentru a fi siguri însă, faceți înainte un test pe piele și respectați dozarea uleiurilor esențiale, se recomandă o linguriță de ulei vegetal purtător, pentru fiecare picătură de ulei esențial. Sigură din acest punct de vedere este lavanda, care poate fi aplicată pe piele și nediluată. În cazul citricelor, amintiți-vă de fotosensibilitate și evitați zonele corpului, care sunt expuse la soare.
O utilizare clasică, este să puneți câteva picături de ulei esențial într-un difuzor de arome, sau într-o lampă de aromaterapie și să lăsați să parfumeze bine dormitorul, înainte de a merge la culcare. Puteți începe difuzarea uleiurilor chiar în seara aceasta, dacă aveți probleme cu somnul, este indicat să vă creați ritualuri înainte de somn, astfel încât corpul și mintea să se relaxeze și să înceapă în mod natural să se pregătească pentru o noapte de odihnă.
Mai mulți producători oferă roll-on-uri, sau amestecuri gata pregătite cu pulverizator. Este o soluție rapidă și convenabilă, potrivită și pentru călătorii, în cazurile în care nu dormiți în dormitorul dvs.
Câteva picături de ulei esențial puteți aplica chiar și pe pernă. Și mai bine, este să puneți câteva picături pe o bucățică de material de bumbac, pe care să o introduceți între pernă și fața de pernă, pentru a nu vă distruge lenjeria de pat și pentru a putea să îndepărtați mirosul, dacă acesta vi se pare prea intens.
Iar un mod extrem de relaxant de a vă detensiona și de a vă relaxa, înainte de culcare, este să faceți o baie fierbinte. Veți învăța cum să adăugați în siguranță uleiuri esențiale în apa de baie, în acest articol.
Uleiuri esențiale care susțin un somn sănătos
Deși nu există prea multe cercetări științifice în domeniul acțiunii uleiurilor esențiale, acest domeniu s-a dezvoltat dinamic în ultimii ani. Cu toate acestea, experiența utilizării ierburilor și a esențelor, își are rădăcinile adânc prinse în istorie.
Aceste 7 uleiuri esențiale, sunt cel mai des recomandate, pentru problemele cu somnul:
- Lavanda – efecte sedative, calmante, reduce stresul și anxietatea;
- Geraniul – parfum floral plăcut, cu efect calmant;
- Lemnul de santal – miros balsamic pământiu, fie calmează, fie crește vigilența;
- Lemnul de cedru – parfum proaspăt, lemnos, armonizează psihicul, potrivit pentru amestecuri care favorizează somnul;
- Bergamota – parfum delicat de citrice, antidepresiv, întărește nervii, calmează;
- Lămâia – aromă revigiorantă, îmbunătățește starea de spirit, potrivită pentru efort mental intens;
- Menta- aromă proaspătă, condimentată, ajută în problemele de digestie, relaxează, ameliorează stresul.
Desigur, lista uleiurilor esențiale care pot sprijini adormirea și somnul de calitate, nu este atât de scurtă. Experimentați, căutați esențe care să vă aducă personal liniște, relaxare, un sentiment de bine și somnolență.
Lăsați-vă masați
Dacă aflați, ce ulei esențial vă induce un somn profund, netulburat si vise plăcute, vă puteți susține regimul de somn și cu ajutorul masajului.
În cazul automasajului, sau a masajului între parteneri, preprațivă propriul amestec de ulei de masaj. Tot ceea de ce aveți nevoie, este un masaj scurt, de 15-20 de minute, în zona gâtului, sau la picioare, de 2-3 ori pe săptămână.
Dacă decideți să mergeți la un salon de masaj, explicați-i maseurului, că doriți să îmbinați efectul masajului și cel al uleiurilor esențiale pentru un somn mai bun și rugați-l să vă maseze cu un ulei de masaj îmbogățit cu esența selectată, sau aduceți propriul dvs amestec de uleiuri.
Este posibil ca uleiurile esențiale să nu fie calea potrivită către un somn odihnitor pentru toată lumea. Cu toate acestea, le puteți folosi ca terapie complementară, sau dacă insomnia vă afectează temporar. Problemele de somn mai grave și pe termen lung, aparțin cu siguranță medicului.