Masați fără a vă provoca leziuni

17.4.2023Viața maseuruluiCitire până la 15 minut

Munca unui maseur este solicitantă din punct de vedere fizic, mai ales pentru membrele superioare. Mușchii și tendoanele, în special pe antebrațe, palme și degete, nu sunt adaptate la sarcini intense repetate. Dacă maseurul nu acordă atenție primelor semnale ale corpului că este supraîncărcat, problemele ușoare la început, se pot transforma în inflamații cronice cu durere și chiar pot fi cauza sfârșitului carierei maseurului. Ce probleme îi deranjează cel mai adesea pe maseori și care este prevenirea acestora?

Maseurul și durerea

Prima suprasarcină, la școală, sau la curs

Majoritatea oamenilor aleg masajul, pentru că vor să ajute oamenii și se bucură de această activitate variată și semnificativă. Chiar la școală sau la curs, ei trec însă, un test de stres, atunci când încep să efectueze primele masaje pe tot corpul. Dar la curs și la școală, după acest efort vine o recompensă, sub forma unui schimb, iar maseurul devine cel masat. Desigur, nu funcționează la fel și în practică. Masajul este o muncă intensivă cu mâinile, iar maseurul ar trebui să-și cunoască, să exerseze și să-și protejeze corpul, dacă dorește să maseze fără durere și leziuni mulți ani.

Maseurul este sportiv

Intensitatea masajului „ca sport” depinde de ce tehnici folosește maseurul și de ce tip de clienți masează, deoarece masajul poate fi efectuat și foarte ușor și în același timp, eficient.

Un maseur obișnuit cu sportul, are un avantaj, își cunoaște corpul și știe cum reacționează acesta la stres. Dar, uneori, un trecut sportiv este mai mult un dezavantaj, mai ales la o vârstă fragedă, când persoana este plină de forță și doar își dă ochii peste cap, la cuvintele antrenorilor despre nevoia de stretching, somn regulat și o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional. Unele obiceiuri proaste pot fi transferate și în cariera de masaj, obiceiul de a trece peste durere, sau de a o ignora, acordând prioritate dopaminei față de nevoia de regenerare etc.

Maseurul învață abilitățile și cunoștințele necesare pentru masaj la curs, dar puterea, rezistența, condiția și rezistența fizică și psihică, ca premise de bază pentru desfășurarea fără probleme a profesiei, sunt deja în mâinile sale.

Nimeni nu este perfect, dar când o persoană vizitează un dietetician care este supraponderal, sau o coafeză cu părul deteriorat și neîngrijit, ceva nu este în regulă undeva. La fel este și cu maseurii, deoarece aceștia își sfătuiesc adesea clienții (fă sport, hidratează-te, mergi la culcare mai devreme), clienții se așteaptă ca ei să fie un fel de model în domeniul stilului de viață.

Masați conștient

Cea mai mare prevenire a leziunilor, este să fii conștient de ceea ce faci. Lucrul acesta este valabil și în cazul masajului. A fi prezent in corpul tău, a percepe tensiunea musculară, postura, forța cu care masezi, ceea ce este o adevrată provocare, deoarece maseurul percepe în același timp și clientul și corpul acestuia.

A te cunoaște bine, atât fizic, cât și mental, este cheia. Masajul nu înseamnă depășirea limitelor și atingerea recordurilor în numărul de clienți. În mod ideal, fiecare masaj din timpul zilei, sau săptămânii de lucru, ar trebui să fie efectuat cu aceeași calitate.

Este important să vă respectați genetica și să recunoașteți ce poate fi îmbunătățit, unde este corpul limitat și cum puteți să-i folosiți beneficiile în timpul masajului. Dacă vă lipsește forța, sau rezistența, le puteți construi treptat, până la o anumită măsură, tehnica, postura în timpul masajului, înălțimea mesei, pantofii în care masați, numărul de clienți pe zi, sau tehnicile pe care le folosiți, pot fi îmbunătățite. Dar nu puteți să vă lungiți brațele, nici să vă lărgiți palmele, nici să faceți ferme, degetele mari hipermobile.

Degete mari hipermobile

În ceea ce privește cunoștințele, nu strică să aflați câte ceva, despre mecanismul celor mai frecvente dificultăți cu care se confruntă un maseur pe parcursul carierei și modalitățile de a le evita. Așadar, poftiți.

Cele mai frecvente leziuni ale maseurilor

Majoritatea tehnicilor de masaj se bazează pe repetarea mișcărilor cu dezvoltarea unei anumite cantități de forță. Și tocmai repetarea mișcărilor și încărcarea excesivă este un stres fizic pentru organism, la care acesta răspunde cu durere. Corpurile noastre sunt inteligente și încearcă să ne limiteze și să ne oprească înainte ca țesuturile tensionate să fie deteriorate.

O creștere bruscă a numărului de masaje, sau dificultatea acestora, o nouă tehnică de masaj, lipsa somnului, stresul emoțional, supraîncărcarea mâinilor prin sport, sau cântând la un instrument muzical, sau lucrul la computer, orice modificări mai mari, sau mai mici, pot duce la durere în timpul efectuării masajului. Dacă nu ne ocupăm de repararea și regenerarea țesuturilor obosite, durerea poate escalada și deveni cronică, sau poate izbucni în inflamație acută.

Leziunile țesuturilor moi, mușchilor, tendoanelor, sau nervilor nervilor cauzează cel mai adesea probleme pentru terapeuții de masaj. Dacă sunt cauzate de mișcări repetitive, se numesc leziuni de stres repetitiv (sindromuri de suprasolicitare, tulburări de traumă cumulativă).

Simptomele sindromului de suprasolicitare sunt vagi și apar lent și pe o perioadă lungă de timp. Ele nu izbucnesc într-un stadiu acut, ci apar din când în când sub formă de furnicături, arsuri, amorțeală la mâini, dureri vagi difuze, tensiune, inițial doar la efectuarea unui masaj, ulterior și în timpul activităților obișnuite precum periajul dinților, sau la deschiderea unei sticle cu capac filetant. Acestea pot afecta doar o mână, dacă aceasta este mai suprasolicitată, sau ambele mâini în același timp.

Afecțiunile inflamatorii ale tendonului și tecii tendonului tendinite și tenosinovite) au un debut mai rapid, există deja durere localizată, umflături și zona afectată este caldă la atingere, ceea ce indică inflamație. Inflamațiile acute ar trebui tratate de medic, paradoxal, ele se vindecă mai repede, poate și pentru că maseurul este obligat să se odihnească complet până când inflamația se vindecă.

Din fericire, leziunile nervoase nu apar atât de des la terapeuții maseuri. Cele mai frecvente sunt sindromul de tunel carpian (CTS) și sindromul de ieșire toracică (TOS).

Am discutat despre sindromul de tunel carpian într-un articol separat. Sub denumirea de sindrom de ieșire toracică superioară, este ascunsă implicarea nervilor din zona C8-T1 (C8 se referă la discul intervertebral dintre ultimul C7 cervical și prima vertebră toracică T1).

TOS poate apărea și ca urmare a unei leziuni (de exemplu, fractură de claviculă slab vindecată) sau a unei diferențe anatomice congenitale (coasta cervicală, sau formațiuni de ligamente în zona dată). Între claviculă, coaste și mușchi, de ex. mm. scaleni (mușchi oblici), există și nervi într-un spațiu îngust și pot fi asupriți de alte țesuturi sau os. Sindromul se manifestă prin durere la nivelul umărului, antebrațului, furnicături, tulburări de sensibilitate în special pe partea degetului mic a palmei, durere la efort și ridicare a mâinii și probleme vasculare la mâini și brațe.

Să acordăm prioritate prevenției față de tratament

Persoanele cu ocupații care implică muncă intensivă cu mâinile, cum ar fi muzicienii, IT-ul, croitoresele, casierele, sau terapeuții maseuri, ar trebui să fie atenți cu mâinile și să nu le forțeze în afara serviciului. Hobby-uri precum sporturile intense cu mâinile, sau cântatul la unele instrumente muzicale, nu sunt pe deplin potrivite.

Ce poate face un maseur pentru sine, ca parte a prevenirii?

Stilul de viață sănătos al unui maseur

1. Mențineți-vă în formă
Ne-am întors la stilul de viață mult dezbătut. A mânca, a dormi, a bea și a gândi corect pare simplu, dar în realitatea de zi cu zi, este o căutare constantă a echilibrului. Drogurile și substanțele care creează dependență ar trebui să fie un tabu evident pentru maseur, ca orice lucru care complică și încetinește regenerarea organismului.

Pentru corpul maseurului, sunt ideale, exercițiile regulate, care includ stretching-ul, tonifierea și o parte aerobă, pentru a îmbunătăți rezistența și forma fizică. Mulți terapeuți în masaj pariază pe yoga, dar alegeți un tip de mișcare care funcționează pentru dvs. și variați din când în când.

Nu uitați nici de latura psihică, răsfățați-vă cu relaxare, bunăstare în familie, cu prietenii, râdeți, ieșiți în natură și faceți activități relaxante după gustul dvs.

2. Cunoașteți-vă pe voi înșivă, corpul vostru și limitele voastre
Forța fizică și rezistența pot fi îmbunătățite, dar corpul își are limitele. Nu vă suprasolicitați, evitai alte activități care necesită degetele, palmele și incheieturile și umerii. Dacă aveți degete mari hipermobile, învățați să folosiți alte părți ale corpului (mâinile, coatele) pentru aplicarea presiunii, sau lucrați cu accesorii.

Dacă sunteți scund și sunteți atras de munca de maseur mobil, luați în considerare cumpărarea unui cărucior de transport pentru patul de masaj.

Asigurați-vă că există suficiente pauze între masajele individuale, astfel încât, pe lângă activitățile necesare precum dezinfecția și pregătirea patului pentru următorul client, să puteți urma și regimul de hidratare și să vă întindeți corpul, sau să vă așezați puțin. Planificați zile de odihnă, vacanțe, activități extracurriculare pentru a evita suprasolicitarea și epuizarea.

3. Acordați atenție tehnicii corecte de masaj
Se spune că forța unui maseur începe din călcâie. Folosiți-vă întregul corp pentru a aplica presiune, nu doar mâinile. Încercați mișcări eficiente, cu cât mai puțin efort, aceasta nu este o comoditate, ci o necesitate. Nu aplecați capul în timpul masajului, mențineți gâtul relaxat. Maseurii începători tind adesea să verifice cu ochii ce fac mâinile lor, punând presiune asupra coloanei cervicale și a mușchilor gâtului.

Țineți umerii într-o poziție naturală, nu-i ridicați spre urechi și nu-i împingeți în fața corpului. Toate articulațiile mâinii, trebuie să fie într-o poziție aliniată.

În timpul masajului, stați drepți, cu bazinul coborât și relaxat, sprijinindu-vă ferm pe picioare. Dacă simțiți dureri în partea inferioară a spatelui, sau a mâinilor în timpul masajului și bănuiți că nu aveți postura corectă, consultați un kinetoterapeut, sau un maseur cu experiență și corectați-vă postura.

Reglați-vă corect înălțimea mesei de masaj, sau investiți într-una electrică. Citiți mai multe despre ceea ce îi ajută pe terapeuții în masaj să rămână în formă mult timp, în acest articol.

4. Fiți dinamici
Evitați încărcătura stereotipă și aceasta se aplică atât tehnicilor, cât și zilelor de lucru și atitudinii menționate în timpul masajului. Schimbați poziția, masați dinamic, mișcați-vă, nu stați încremenit. Unii maseuri începători, râd când le recomandăm să „danseze” în timp ce frământă, mișcându-și pelvisul dintr-o parte în alta, până când își dau seama, cât de lipsită de efort este această mișcare, atunci când o faci cu întregul corpul și nu doar cu mâinile.

Încercați să vă planificați zilele de lucru astfel încât să fie variate. Alternarea tehnicilor de masaj și terapeutice și a tipurilor de clienți ușurează povara mâinilor și nu stresează aceiași mușchi și articulații tot timpul. Puteți introduce în activitatea dvs, de exemplu terapia cu lumânări corporale, împachetările cu parafină, ceară, sau nămol de turbă de unică folosință, masajul cu ventuze sau pietre vulcanice.

5. Fiți atenți la durere
Întâmpinați durerea ca pe un prieten, care a venit să vă spună, că faceți ceva greșit. Nu este vorba doar de durerea fizică, maseurii sunt oameni empatici și, prin urmare, corpul lor reacționează sensibil și la stresul emoțional.

Un sfat simplu: nu faceți tehnici de masaj care vă provoacă durere. Există un număr mare de tehnici de masaj, concentrați-vă pe cele care vă plac și, în același timp, corpul dumneavoastră le poate suporta. Învățați să spuneți nu și refuzați clienții, care vă epuizează fizic, sau psihic, dar în același timp, lucrați și la corpul și psihicul dvs și creșteți-vă rezistența.

Dacă se întâmplă să experimentați simptome de durere, abordați-le imediat, nu așteptați până când starea se agravează. Investigați cauzele durerii și abordați-o în mod activ.

De încheiere

Pentru maseuri, prevenirea leziunilor și rănilor este mult mai ușoară decât tratamentul ulterior. Întrucât simptomele celor mai frecvente leziuni corporale sunt vagi și apar foarte treptat și încet, este la latitudinea fiecărui maseur să-și monitorizeze corpul și să ia din timp măsurile necesare, de la cele de bază precum relaxarea și regenerarea, până la vizita la medic, sau kinetoterapeut, în cazuri mai grave.

Nu uitați că dificultățile tind să revină, ori de câte ori sunteți slăbiți fizic, sau psihic, după o boală, sub stres, prin creșterea bruscă a numărului de clienți, sau dificultatea masajelor.

Masați pe termen lung și fericiți.

Articolul nostru v-a inspirat, pentru ceva nou, însă vă lipsesc echipamentele necesare?
[blue_block_text]

Comentarii la articol 0

Fiți prima persoană care adaugă un comentariu.